Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život KAD ŽIVOT PIŠE PRIČE Podijeli

Hrastovljeva odvjetnica njegova je nećakinja. Odabrala pravo zbog stričeve sudbine

S 15 godina posjetila sam Mišu u zatvoru i vjerujem da mi je taj posjet definirao profesionalni put

I dok cijela zemlja bruji o tome kako Republika Hrvatska od Miše Hrastova potražuje 6,5 milijuna kuna na ime naknade štete za isplate obiteljima ubijenih srpskih rezervista, Radio Mrežnica koja je prva objavila ovu priču, otkriva još jedan, manje poznat, no iznimno zanimljiv detalj.

Odvjetnica Miše Hrastova u ovim parnicama je njegova nećakinja Iva Zlatić. Kći Mišinog brata koji je preminuo ove godine otišla je u odvjetničke vode ponukana sudbinom strica koji je gotovo četvrt desetljeća bio mrcvaren od strane hrvatskog pravosudnog sustava i prošao je pravu Golgotu.

Davne 1992. s tatom sam posjetila Mišu u zatvoru. Nikad to neću zaboraviti

Događaj na Koranskom mostu u rujnu 1991. godine obilježio je Mišin život, ali jasno je, i cijele obitelji.  Iva koju je rat zatekao kao tinejdžericu, sjeća se tih ratnih dana u Karlovcu. – Nikud nismo bježali, bili smo tu i zato nitko sa strane ne može govoriti nama Karlovčanima kako nam je bilo, priča Iva. Za nju je njen stric Mišo neprikosnoveni heroj, osoba koja je nakon svega što se dogodila, uvijek tješila druge.

Cijela je obitelj živjela sa tim slučajem, sve nas je obilježio, svakog na njegov način

Nakon Koranskog mosta sjeća se da je s tatom sad već davne 1992. godine posjetila Mišu po prvi puta u zatvoru. Za Radio Mrežnicu tih se dana prisjeća kroz suze u očima.

-Išli smo tata i ja, i taj me posjet zauvijek obilježio. Tada sam imala 15 godina i sjećam se svega. Moj tata je meni bio sve, a i Mišo. Obojica su onako, kameni, snažni, imaš osjećaj da im se ne može ništa dogoditi.
Vjeruje da je tad zapravo odlučila studirati pravo i postati odvjetnica. Negdje u dubini duše bila je spremna na borbu, baš kao i njen stric.

Uvijek mu se divim jer je miran. Pravdi se uvijek nadaš

-Mišina sudbina je nešto na što ne može nitko ostati bez osjećaja. Mene je oduvijek fascinirala ta njegova mirnoća. Čak i kad su ga kasnije smjestili u Lepoglavu, a znamo tko tamo ide, on je ostao miran. Miran je i kad se u procesu pojave laži vezane za njega. Uvijek je miran iako možemo samo zamišljati što doista unutar sebe proživljava, kaže Iva.

Borba s hrvatskim pravosuđem koju je njen stric proživljavao definirala je tako i njen profesionalni put.

– Često se pitam što je pravda u ovom slučaju, govori Iva ne skrivajući osjećaje. Za nju je Mišin slučaj i pravosudna trakavica nešto što mora završiti u udžbenicima prava jer će budući studenti iz toga moći naučiti sve o kaznenom postupku. Ne krije da Mišu brani “pro bono” i da u posljednjoj bitci oko naknade štete teškoj milijune kuna, upreže svo znanje koje ima.

– Ima nas odvjetnika koji ovakve stvari doista radimo besplatno jer nam je stalo da pravda jednom pobijedi, kaže odvjetnica Zlatić.

Pročitajte i ovo

LEDENA PRIČA

Od sutra 5. sezona besplatnog klizanja u Dugoj Resi: Istovremeno će na led moći 100 klizača