Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Iako iskra iz alata za zavarivanje ne bi izazvala eksploziju, mogla je zapaliti druge materijale i tako stvoriti dovoljno visoku temperaturu koje bi izazvala eksploziju Radnici krivi za eksploziju? Dok su varili vrata, zapalili skladište Za uzgoj i održavanje ukrasnog bilja potrebna je i 'borba' s nametnicima. Brojni nametnici ugrožavaju njihov razvoj, a podalje od biljaka ih možete držati redovitim čišćenjem, kao i uljem neema koje je prirodni insekticid Riješite se nametnika s kućnih biljaka prirodno i učinkovito Ovogodišnji ATP i WTA teniski turniri u Madridu, koji su se trebali igrati od 12. do 20. rujna, otkazani su u utorak zbog zabrinutosti oko širenja pandemije koronavirusa, objavili su organizatori. Nakon što su krajem prošloga tjedna odgovorni ja javno zdravlje u glavnom španjolskom gradu savjetovali organizatorima da otkažu održavanje turnira zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, to se samo nekoliko dana kasnije i dogodilo. "ATP i WTA sa žaljenjem potvrđuju otkazivanje Mutua Madrid Opena za 2020. godinu. Ta je odluka donesena u dogovoru s lokalnim vlastima zbog zabrinutosti za zdravstvenu i sigurnosnu situaciju. Cijenimo trud organizatora koji su ove godine istražili sve mogućnosti kako bi se turnir održao. I ATP i WTA Tour razmatraju promjene u svojim kalendarima nakon US Opena te će ih objaviti u što skorije vrijeme", stoji u zajedničkom priopćenju ATP-a i WTA-a. Turnir u Madridu trebao se održati odmah po završetku US Opena koji bi se trebao održati u New Yorku od 31. kolovoza do 13. rujna, a uz turnir u Rimu, koji bi se trebao održati od 20. do 27. rujna, trebao je tenisačima i tenisačicama poslužiti kao priprema za Roland Garros koji bi se ove godine trebao održati od 27. rujna do 11. listopada. Ipak otkazani turniri u Madridu Čišćenje kupaonice je prilično zamoran i naporan posao, a osobito ribanje kade i tuša. Što više odgađate čišćenje, problem je sve veći i prljavštine je sve više. No ova žena ima rješenje Nema ribanja: Mama otkrila trik kako spriječiti nakupljanje plijesni i prljavštine u kupaonici

Video Život MUKOTRPAN PUT Podijeli

“Hrvatska, otvori granicu molim te. Želimo u Njemačku, moja sestra ima leukemiju”

Afganistanska obitelj želi u Njemačku, a putuju već dvije godine. Toliko se i njihova kći bori s leukemijom.

Tvoja kći ima isto 10 godina? Daj je dovedi da se igramo. Ima bicikl? Stvarno? Znaš, ja bih htjela tenesice broj 36, hladnu Coca Colu i vodu,  čips i da netko pomogne mojoj sestri Shabnam. Ona je jako bolesna, nema kose.

Tim riječima na ulazu u migrantski kamp u Velikoj Kladuši dočekala nas je 10-godišnja Muori. Ona je Afganistanka koja je s obitelji u kojoj je šest članova, prije više od dvije godine krenula na put prema Europi. Upravo toliko ne ide u školu, ali izvrsno govori engleski, naučila je, kako kaže i srpski i bosanski, a uz materinji farsi, prava je poliglotkinja.

“Sestra mi je jako bolesna, nema kose, htjeli bismo da joj netko pomogne”

Nekad Put svile, danas put migranata, prošla je i Muori i njena obitelj, od Afganistana preko Irana, Turske i Bugarske do Srbije te Bosne u kojoj su nešto više od mjesec dana. Dok se desetogodišnjakinje njene dobi u našim krajevima igraju “selfijima” i prate na Instagramu i znaju zanovijetati iako imaju “sve na svijetu”,  Muori ima puno veći zadatak. Biti “glasnogovornica” svoje obitelji i borac za 8-godišnju sestru. Njena sestra, naime, boluje od leukemije, već pune dvije godine.

-Počelo je u Afganistanu, tad je sestra imala još malo kose, rekli su doktori da je krenulo iz grla, kaže Muori i pokazuje zapravo na limfne žlijezde na vratu. Njen otac kaže kako su je liječili i u Srbiji, no zbog njihovog migrantskog statusa nemaju pravo na pravo liječenje koje je potrebno njegovoj kćeri.

-Htjeli bismo samo da netko od doktora pomogne našoj kćeri, kaže otac dok pametna Muori prevodi njegove riječi. Uz pomoć u Srbiji, liječili su je i u Sarajevu, no daleko je to sve od onog kako bi jedno teško bolesno dijete trebalo živjeti i kakvu skrb dobivati.

Obitelj je već dvaput prešla hrvatsku granicu, oba puta su deportirani

Shabnam za razliku od starije sestre, ne zna previše engleskog, ali uči njemački, i to od koga stigne. Vjeruje da će u toj zemlji njena obitelj naći sreću. Tako joj je tata i rekao. Nije baš komunikativna kao njena starija sestra, no želje su joj iste – hladna voda, čips, a dobro bi došla i koja lutkica za igru. Malo joj je vruće jer nosi maramu koja joj štiti glavu, no uz pristanak roditelja, spremno se fotografira sa sestrom i tatom.

On nam pak pokazuje fotografije svoje kćeri dok je još imala dugu, smeđu kosu, a onda se slama. Kaže da je u Afganistanu pekao piliće i tako zarađivao, a znao je i voziti automobilom putnike što mu je bila druga zarada. – Dolazimo iz Kabula, tamo nema dana da nema pucanja i bombi te mrtvih ljudi, kaže nam. Pitamo ga zašto u bijegu od rata i sirotinje nisu krenuli na put prema drugim, njima bližim i puno bogatijim muslimanskim zemljama, pa sliježe ramenima. – Rekli su da je Njemačka odlična, daju dokumente. U Hrvatskoj nam nisu dali hrane, dodaje. Nije mu problem slikati se jer kaže da nema nikakvih ružnih planova, želi samo zdravlje za obitelj i neki posao u Njemačkoj. -Nisam terorist, ja sam otac, napominje.

Na putu do cilja već su, naime,  dvaput uspjeli prijeći hrvatsku granicu.

– Vidjeli smo Zagreb jednom, jako lijep grad, priča dalje glava obitelji, a  drugi put došli su do Italije. Oba puta smo deportirani. Prvi put hodali su 14 sati do hrvatske granice, a drugi put, nakon što su vraćeni, trebalo im je 10 sati hoda do Velike Kladuše. Djevojčice to dobro podnose. Dok bi se druga djeca žalila na takav put, glasnogovornica obitelji Muori kaže – Pa, mi smo obitelj, moramo biti zajedno, hodamo i hodamo, valjda ćemo uspjeti.

Najveća joj je želja da Hrvatska otvori granicu i da mogu proći. – Znaš li hoće li se to dogoditi, pita nas, a kad je čula da sumnjamo u tako nešto, gotovo se rasplakala. – Hrvatska, molim te, otvori granicu da možemo proći, htjeli bismo da Shabnam dobije doktora i da svi budemo sretni i zdravi, kaže Muori.

Muori je strašan borac za svoju obitelj

Priču ove afganistanske obitelji potvrđuje nam i Azra Moralić iz Međunarodne humanitarne organizacije Emmaus koja pomaže migrantima u kampu u Velikoj Kladuši. – Da, upoznali ste Muori, ona je veliki borac, strašan borac za svoju obitelj, ali i za oboljelu sestru, kaže Moralić koja se nada da će se naći netko tko će im pomoći.

– Puno je migrantskih priča, ali ova je doista posebna, kaže Moralić. Potvrđuje i da je obitelj stigla iz Sarajeva gdje su liječnici pomagali mlađoj kćeri, ali i da ih četiri dana nije bilo u kampu, da bi se nakon toga opet vratili. Sve se to poklapa i s pričom same obitelji i njihovim pokušajima prelaska. Ne kriju da će opet pokušati, možda već za nekoliko dana.

– Kad bih bar imala tenesice takve boje kao ti, lakše bih hodala, kaže nam na odlasku Muori. Obećajemo joj da ćemo se vratiti, a ona kaže da će čekati. U hladu, pred kampom, jer u samom kampu sunce nemilosrdno prži.

– Hvala, doviđenja, valjda noćas neće padati kiša, smočilo nam je sav šator, govori nam na odlasku Muori, silno uvjerena da će ona i njena obitelj uspjeti doći do Njemačke.

Priča o sestrama Muori i bolesnoj Shabnam, te njihovoj obitelji trebala bi taknuti i najtvrđa srca. Unatoč teškom životu i svim nedaćama koje prolaze zadnje dvije godine, s njihovih lica ne silazi osmijeh. Pristojne i dobrih manira, i ovu će noć dočekati pod šatorom u kampu, točnije na pokošenoj livadi na periferiji Kladuše, sanjajući  i vjerujući u život bez teške bolesti i kišnog šatora. S jednim biciklom za njih dvije.

Pročitajte i ovo

BRAVO

FOTO: Ovo je naše normalno i neka je. Karlovački maturanti proslavili završetak školovanja, zagrljeni i bliski