Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija ZA BOLJE SUTRA SVIMA Podijeli

HSU zaziva ujedinjenje umirovljeničkih stranaka i zajedničku borbu za obiteljske mirovine

Protive se da se i da se nacionalne mirovine za one koji nemaju radnog staža isplaćuju iz mirovinskog fonda

Dok u većini europskih zemalja umirovljenici nakon smrti supružnika mogu uz svoju imati i dio mirovine preminulog bračnog druga, u Hrvatskoj to nije slučaj. HSU stoga pokreće inicijativu da se to u novoj mirovinskoj reformi promijeni.

Prije svega žele da se oko tog pitanja ujedine sve umirovljeničke stranke jer žele objediniti stavove.

– Nacionalne mirovine koje predlaže Vlada RH nisu ono što umirovljenici traže, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HSU-a Karlovačke županije Josip Sviličić.

U Hrvatskoj ako jedan od supružnika umre onaj drugi može ili zadržati svoju mirovinu ili uzeti 70 % mirovine preminulog. Oboje ne može

– Vlada želi iz mirovinskog sustava plaćati tzv. nacionalnu mirovinu svim ljudima koji nemaju radnog staža ili nisu plaćali doprinose. S druge strane supružnik koji cijeli život uplaćuje doprinose zajedno sa svojim bračnim drugom, nema pravo na dio mirovine preminulog. Zamislite koja je to nepravda.

Hrvatska stranka umirovljenika trenutno u Saboru ima Klub zastupnika sa 7 članova. Preko Kluba će se pokušati izboriti za obiteljske mirovine po uzoru na ostale europske države, ali i za to da se nacionalne mirovine ne isplaćuju iz mirovinskog sustava.

– Mi jesmo za nacionalne mirovine, ali da se ona financira putem proračuna kao socijalni i ostali drugi programi, a ne iz mirovinskog fonda, iz onih sredstava gdje su ih umirovljenici stjecali svojim dugotrajnim radom, naglasio je Sviličić.

Smatra kako je ovo posljednji čas da umirovljenici krenu u borbu za ova prava.

Pročitajte i ovo

PREVENTIVNO REPRESIVNO

Za vikend na cestama nevezanih vozača više nego (pre)brzih