Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac SJEĆANJE NA TURANJ Podijeli

I 30 godina kasnije: Turanj i Karlovac sjećaju se razornog napada, ne ponovilo se nikada

“Dan sjećanja na Turanj” obilježen priredbom učenika OŠ Turanj, izložbom fotografija u fotografiji, polaganjem vijenaca i imenovanjem vojarne Kamensko u vojarnu 110. brigade

Na današnji dan prije točno 30 godina Turanj i grad Karlovac, ali i Duge Rese i Barilovića pretrpjeli su prvi i jedan od najtežih napada u Domovinskom ratu.

Tim povodom učenici OŠ Turanj ispred Muzeja Domovinskog rata održali su prigodni program “Sjećanje na Turanj”.

I dok oni, rođeni desetljećima kasnije ne znaju puno o samim događanjima tog 4. listopada 1991., oni koji su u to vrijeme bili mladi živo se svega sjećaju.

Ratne strahote tada su bile “novo normalno” – ne ponovilo se

-Bio je lijep i topao dan, baš kako danas. Imao sam 18 godina, bio sam jutarnja smjena i taman sam se vratio iz škole. Nismo bili svjesni što se događa niti opasnosti koja je vrebala. Kad je počelo pucanje bilo je stvarno strašno, prisjetio se Robert Poturica.

Dan kasnije, kaže, sa samo nešto osobnih stvari otišli su s Turnja na Malu Švarču i tamo se ubrzo susreli sa novim ratnim strahotama.

-Tamo je odmah jedan rođak poginuo. Praktički se odmah sretnete sa smrću, sa situacijom koja nije normalna, totalno jedan novi, užasan svijet. Na žalost, to je tada bilo “novo normalno” i srećom završilo je, ali nadam se da takvog normalnog više neće biti nikada, rekao je Poturica.

Vojarna na Kamenskom od danas nosi naziv legendarne karlovačke 110. brigade

Turanj i Karlovac prvo je branila legendarna i karlovačka 110. brigada. Upravo danas je njeno ime ponijela vojarna Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske na Kamenskom.

-Ovo je jedina vojarna koja dosad još nije imala ime. Vojarna u gradu nosi ime generala Petra Stipetića, ova je  bila vojarna Kamensko i sad je preimenovana u vojarnu 110. brigade Hrvatske vojske, rekao je zapovjednik Inženjerijske pukovnije brigadir Alan Srpak.

-Imenovanjem vojarne po 110. brigade Hrvatske vojske odajemo počast i zahvalnost povijesnoj ulozi ove brigade i svim pripadnicima brigade koji su dali ogroman doprinos u obrani naše domovine. Posebnu počast i zahvalnost iskazujemo 109 poginulih pripadnika brigade, dodao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Boris Šerić na današnje svečanom otkrivanju ploče s novim nazivom vojarne.

Ploču su otkrili bivši pripadnici Enver Smajli i stožerni narednik Anđelko Vrbanek. Ovaj potonji jedan je od trojice bivših pripadnika 110., ali i dalje aktivnih u Hrvatskoj vojsci.

Svi koji su dali život za domovinu su heroji

-Stodeseta je s vrlo malo ljudi, hrabrih i odvažnih, uspjela je sačuvati Turanj i dva mosta, na rijeci Korani i rijeci Mrežnici. Prije toga je sudjelovala i u operacijama u Topuskom, Lasinji, blokadama vojarni, prihvatu odbjeglih ročnih vojnika iz JNA. Gotovo sve. Bila je temelj za razvoj svih ostalih vojnih postrojbi u Karlovcu, s ponosom je rekao Vrbanek.

-Osjećam ponos i čast. Zbilja mi je drago da je prošlo dosta godina, ali došli smo ipak na svoje i ta brigada koja je na ovom području dala najveći doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, dodao je također bivši pripadnik 110., satnik Dražen Čulig.

-Svi koji su poginuli u 110., a i moj brat je kraj mene poginuo na Turnju 7. studenog, to su sve heroji koji su dali život za ovu Domovinu, naglasio je pak razvodnik Andrija Bačić.

Izložba fotografija “Lica Karlovčana 1991.-2021.”

Neke od heroja fotoaparatom je u Domovinskom ratu bilježio Dinko Neskusil. Niti on, niti dečki sa slika ne boje se pitanja “gdje si bio ’91.”. Prve fotke , nastale na Turnju u rujnu 1991. pa sve do onih u Oluji 1995., sada je ponovio, s istim akterima i izložio u muzeju na Turnju pod nazivom “Lica Karlovčana 1991. – 2021.”.

-Ukupno je 14 fotografija – 13 fotografija ljudi koji u rukama drže fotografije koje sam fotografirao prije 25 odnosno30 godina. Na jednoj fotografiji sam ja s mojim vlastitim autoportretom snimljenim 1994. godine, objasnio je autor izložbe.

Povijest su i svjedočanstva ljudi

Povijest nisu samo predmeti nego i svjedočanstva ljudi, naglasila je ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić i pozvala svjedoke zbivanja iz Domovinskog rata da im se jave.

-Imamo žive sudionike i to što oni znaju treba zapisati, zabilježiti i ostaviti kao spomen budućim generacijama jer branitelja je sve manje, a i sjećanja blijede. Zato pozivam sve branitelje, ali i sve civile koji su živjeli i radili u Karlovcu, one koji su radili u tvornicama, pekli kruh, one koji su čuvali djecu u vrtićima, nastavnike, novinare… da nam se jave jer svi oni imaju dragocjene priče, naglasila je Božić.

Neskusilovu izložbu u muzeju na Turnju može se razgledati do 30. siječnja iduće godine.

Pročitajte i ovo

ZA RAZVOJ

Karlovačka županija objavila tri javna poziva za gospodarstvo