Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  26C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Karlovac BUDUĆNOST Podijeli

I Karlovac želi biti 5G grad, odluku donosi Vlada do kraja godine

Kandidirali su se i Osijek, Rijeka te Bjelovar

Bjelovar, Karlovac, Osijek i Rijeka žele biti 5G gradovi, za što su se prijavili na poziv HAKOM-u, koji u toj inicijativi i prema 5G planu Europske komisije (EK) surađuje s operatorima te Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a konačnu odluku o tome donijet će hrvatska Vlada do kraja godine.

Svaka  država članica EU do kraja sljeeće godine trebala bi identificirati barem jedan 5G grad. HAKOM je uputio upite, a u inicijativu se moglo uključiti do sredine lipnja. Konačnu odluku donosi Vlada do kraja godine, a može izabrati jedan ili više gradova.

5G grad znači biti uključen u prve konkretne primjene 5G mreža, koje će daleko nadmašiti sadašnje usluge u pokretnim komunikacijama te obuhvatiti i nove usluge/primjene i u drugim industrijama, poput automobilske i industrija 4.0, ali i u zdravstvu, poljoprivredi, turizmu, edukaciji, medijima i drugima.

Do sada najveći broj 5G aktivnosti u europskim gradovima odnosio se na nova rješenja u području medija i zabave, uvođenju naprednih prometnih rješenja i automatiziranih vozila (AV), novih aplikacija Smart City te e-zdravstva i industrije 4.0, što su i neki od najvećih benefita te tehnologije. Na listi su od poznatih gradova Amsterdam, Aveiro, Barcelona, ​​Bari, Berlin, Bristol, Espoo, Ghent, L’Aquila, London, Madrid, Malaga, Matera, Milan, Oulu, Patras, Prato, Stockholm, Tallinn i Torino.

S druge strane, u svijetu se već deseci gradova označavaju najnaprednijim u implementaciji 5G-a u svijetu, ali su svi izvan Europe, odnosno u SAD-u: Atlanta, Austin, Charlotte, Dallas, Kalamazoo, Los Angeles, Las Vegas, New York, Oklahoma City, Feniks, Seattle i Waco, potom u Japanu Tokijo, Nagasaki, Okinawa, Yokohama, dok su to u Kini Peking, Chengdu, Hangzhou, Lanzhou, Šangaj, Shenzhen, Suzhou, Wuhan, Xiong’an, a u Južnoj Koreji Seul, Suwon, Pyeongyang i K-City (“lažni” grad izgrađen za ispitivanje automobila bez vozača).

Vezani članci

Pročitajte i ovo

MALO VISINE NE ŠKODI

Karlovčani, njih 40-ak spuštali se niz Branič kulu na Dubovcu