Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -4C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Život IZVJEŠĆE ZA 2017. Podijeli

Igračke i automobili na vrhu su liste otkrivenih opasnih proizvoda

‘Igračke’ su 2017. bile kategorija proizvoda za koju su se najčešće izdavale obavijesti (29%), a slijedila su ih ‘motorna vozila’ (20%) te ‘odjeća, tekstil i modni artikli’ (12%).

Europska komisija objavila je izvješće za 2017. o sustavu brzog uzbunjivanja za opasne proizvode.

Izvješće pokazuje da su tijekom 2017. nacionalna tijela češće upotrebljavala sustav brzog uzbunjivanja te su razmijenila više od 2000 upozorenja o opasnim proizvodima. Igračke, primjerice nekoliko modela popularnih fidget spinnera, automobili i motocikli bili su na vrhu opasnih proizvoda koji su otkriveni i uklonjeni s tržišta.

‘Igračke’ su 2017. bile kategorija proizvoda za koju su se najčešće izdavale obavijesti (29%), a slijedila su ih ‘motorna vozila’ (20%) te ‘odjeća, tekstil i modni artikli’ (12%).

Kad je riječ o vrstama rizika, 2017. rizik o kojem se najčešće izdavalo obavijesti bile su ozljede (28%), a slijedio ih je kemijski rizik (22%).

Većina opasnih proizvoda, za koje je izdana obavijest u sustavu, potječe izvan EU-a. Kina je najčešće navođena kao zemlja podrijetla, ali broj upozorenja 2017. ostao je na 53% (1155), kao i prethodne godine. Komisija nastavlja blisku suradnju s kineskim tijelima radi rasprava o posebnim slučajevima i provedbe mjera kao što je razmjena dobre prakse. Za opasne proizvode europskog podrijetla izdano je 413 obavijesti (26%).

Potrošači također sve češće kupuju proizvode na internetu izravno iz trećih zemalja. Sada treba osigurati da su ti proizvodi u skladu sa sigurnosnim normama EU-a. Mnogi opasni proizvodi, za koje su izdane obavijesti u sustavu brzog uzbunjivanja, prodaju se i na internetskim platformama ili tržištima. Kako bi se riješio taj problem, Komisija potiče suradnju s međunarodnim partnerima i internetskim platformama, kako bi se osiguralo da nesigurni proizvodi ne dođu u ruke potrošačima u EU-u.

Komisija će nastaviti modernizirati sustav brzog uzbunjivanja, kako bi tijela i poduzeća mogla bolje zaštititi potrošače od opasnih proizvoda.

Sljedeći će korak modernizacije sustava biti omogućivanje korisnicima da svako upozorenje pročitaju na svim službenim jezicima EU-a.

Pročitajte i ovo

TAKO I TREBA

Gospođa Zoretić već desetljeće pomaže sv. Nikoli nositi darove u Centar za odgoj i obrazovanje