Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  9C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Županija VATRU GASI, BRATA SPASI Podijeli

Imamo stotinjak požara manje nego lani, a vatrogasci spremni za protupožarnu sezonu

Deset posto od 1300 operativnih vatrogasaca dio je interventnih vatrogasnih snaga. U slučaju potrebe idu prvi po cijeloj Hrvatskoj

Vatrogasci u Karlovačkoj županiji u prvih šest mjeseci ove godine imali su 619 intervencija. To je 67 manje nego lani međutim u tom su razdoblju imali jedan izazov više nego prije – koronavirus. Uspješno su ga odradili. Sada se spremaju za ljetnu, protupožarnu sezonu.

Najviše intervencija u proteklom razdoblju bilo je zbog 467 požara od kojih je čak 60 posto bilo na otvorenom.

– Na gašenju 295 požara na otvorenom bilo je angažirano 1722 vatrogasaca i 525 vozila. Opožareno je više od 4000 hektara površine, naglasio je županijski zapovjednik Goran Franković.

U koroni pomagali policiji, hitnoj i crvenom križu

Vatrogasna služba bila je angažirana i u vrijeme epidemije COVID – 19 kao ispomoć zdravstvu, policiji i crvenom križu. Ukupno 1894 vatrogasca odradilo je 1059 ophodnji.

– Taj posao nam nije smanjio operativnu sposobnost, dodao je Franković i naglašava kako nije bilo zaraženih vatrogasaca u karlovačkoj županiji tek su neki bili u samoizolaciji.

Operativnu sposobnost županijskih vatrogasaca, dobrovoljaca i profesionalaca, neće ugroziti nit protupožarna sezona na priobalju ili bilo gdje u Hrvatskoj. Za te, izvanredne intervencije, kaže zamjenik zapovjednika Županijske vatrogasne zajednice Miroslav Rade, spremno je 27 vozila i 112 vatrogasaca. To je tek 10 % od ukupno 1300 operativnih vatrogasaca i 222 vozila.

– Mi smo ove godine razriješeni obveze redovite dislokacije na kojoj smo bili svih ovih godina, ali smo prvi koji će izlaziti i intervenirati u slučaju potrebe zajedno sa JVP Zagreb i Zagrebačkom županijom. Spremni smo odgovoriti na sve zadaće koje nam zapovijedi glavni vatrogasni zapovjednik, rekao je Rade.

Na popisu za brze intervencije najviše dobrovoljnih vatrogasaca – ne bi trebali dobivati otkaze na poslu dok pomažu drugima

“Interventni” vatrogasci bit će na posebnom popisu i tijekom ljeta u stalnoj pripravnosti. No, kako su većina dobrovoljci, Vatrogasna zajednica će obići njihove poslodavce kako se ne bi događalo da u slučaju dok nekome pomažu, vatrogasci ostanu bez posla.

– Kontaktirat ćemo poslodavce kako bismo vidjeli na koji način je moguće izvršiti odredbe Zakona o vatrogastvu. Naime, svaki vatrogasac koji je angažiran po zapovjedi nadležnog vatrogasnog zapovjednika za intervencije ima određena prava iz zakona i ta prava treba regulirati i poslodavac i jedinica lokalne samouprave, pojašnjava Franković.

Pročitajte i ovo

DONACIJA

Novi pulsni oksimetri i monitor od danas na covid odjelu karlovačke bolnice