Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Hrvatska GOSPODARSTVO Podijeli

Inflacija je “pojela” rast plaća, a Kuzman pohvalio velike karlovačke tvrtke koje su osnažile kupovnu moć radnika

Seminar u Gospodarskoj komori o izmjenama i dopunama Zakona o radu

Na razini cijele Hrvatske u jedanaest mjeseci 2022. godine nominalno su plaće rasle 7,3% u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Manje lijepo zvuči da su zapravo realno pale za 3%, kad ih stavimo u kontekst rasta potrošačkih cijena, odnosno inflacije, rekao je predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman tijekom seminara računovođa održanog u ovoj ustanovi.

U cijeloj 2022. godini potrošačke cijene prosječno su porasle 10,8%, s time da su u prosincu prvi put tijekom 2022. godine pale za 0,3% na mjesečnoj razini te je godišnja stopa inflacije iznosila 13,1%, što je ipak niže od rekordnih 13,5% zabilježenih u studenom.

Uz to, blagi trend pada cijena nastavlja se početkom ove godine u cijeloj eurozoni, kojoj sad i mi pripadamo, dodao je Kuzman.

U osvrtu na kretanje plaća u Karlovačkoj županiji, istaknuo je da je prosječna mjesečna neto plaća prema posljednjim podacima koji se odnose na rujan prošle godine u iznosu 7.495 kuna, za 8,6% veća u odnosu na isti mjesec 2021. godine što je ispod razine stope rujanske inflacije 12.8%. znači realni pad od 3.7%.

U tom smislu svakako pozdravljamo poteze, posebno dijela velikih karlovačkih tvrtki, koje su maksimalno iskoristile mogućnosti isplata neoporezivih nagrada za svoje zaposlenike, a neke su išle i preko njih kako bi s jedne strane osnažile kupovnu moć svojih radnika, a s druge i zadržale ih, jer za razliku od nekih ranijih godina stopa visoke nezaposlenosti, sad su naši poslodavci suočeni s nedostatkom kvalitetne radne snage.

S takvim su primicima neki naši sugrađani „pobijedili“ inflaciju, zaključio je Kuzman.
Na seminaru su sudionici mogli saznati najvažnije izmjene i dopune Zakona o radu, od novih pravila sklapanja ugovora o radu, rasporeda radnog vremena, rada na izdvojenom mjestu rada i rada na daljinu, pa do novosti u definiranju plaća i primitaka vezanih uz radni odnos i potrebe usklađivanja internih akata.

Predavači su bili Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i odvjetnik Darko Terek.

Pročitajte i ovo

USKORO

Za otvorenje Nikola Tesla Experience Centra snimat će promo-spot, sudjeluje i Ana Rucner