Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Karlovac BEZ CO2 Podijeli

“Inkasator” u projektu dekarbonizacije zgrada do 2050.godine

U bližoj budućnosti bit ćemo svjedoci zaista zelenog grada

Inkasator kao najveći upravitelj u Karlovačkoj županiji potpisala je Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine.

Potpisivanjem Povelje, Inkasator d.o.o. postao je jedan od partnera Ministarstvu, obvezujući se pružati potporu i promicati dekarbonizaciju zgrada u svojim daljnjim aktivnostima, gdje god je to moguće.

„Danas smo i formalno postali jedan od partnera u Ministarstva s ciljem postizanja energetskih i klimatskih ciljeva. Proteklih godina napravili smo veliki iskorak u obnovi zgrada, prije svega zahvaljujući suvlasnicima i predstavnicima. No, do same realizacije i pokretanja ovog vala investicija u energetsku obnovu bilo je potrebno provesti niz edukacija kako bi osvijestili suvlasnike o važnosti energetske učinkovitosti te o prednostima koje donosi energetska obnova, a među kojima su, uz financijsku dimenziju, osobno najvažnije one koje se tiču zdravijih uvjeta života u zgradama.

Uz samu energetsku obnovu postoje i druge mjere koje doprinose energetskoj učinkovitosti kao što su: ugradnja mjerila potrošnje energije te korištenje obnovljivih izvora energije. Naš cilj je zadržati ovaj uzlazni trend energetske obnove te dodatno educirati i informirati suvlasnike i potrošače kako bi buduće investicije obuhvatile i ostale mjere kojima ćemo povećati doprinos u ostvarenju Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i transformirati zgrade u energetski visokoučinkovite i dekarbonizirane“, prilikom potpisivanja Povelje rekla je direktorica Barberić.
Sinergija svih dionika presudna je kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi, a sve što danas učinimo zalog je za buduće generacije. „Učinak obnove zgrada i racionalnog korištenja energije postoji. No sinergijom, ujedinjavanjem aktivnosti, podržavanjem investicijskih projekata u području energetske učinkovitosti taj učinak akceleriramo. Mogu zaključiti da ćemo u bližoj budućnosti biti svjedoci zaista zelenog grada, uzimajući u obzir investicije Gradske toplane u sustav grijanja; korištenje geotermalnih izvora u sustavu grijanja, solarne elektrane koje u ovom trenutku radi Grad Karlovac na javnim zgradama te niz drugih mjera i projekata, a koji su dugoročno, energetski održivi. Vjerojatno sve blagodati današnjih ulaganja nećemo uživati, ali pokazujemo odgovornosti i brigu za one koji tek dolaze, a koji imaju isto pravo koristiti sve prirodne resurse koje mi koristimo i uživati svu ljepotu prirode koju smo mi uživali i uživamo“, zaključila je Barberić.

Pročitajte i ovo

SJEĆANJE NA TURANJ

Obilježena 31. godišnjica napada na Karlovac: Na današnji dan izgubljeni su prvi prijatelji i suborci na ratištu