Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Život CIKLOBROJAČ IZ KARLOVCA Podijeli

Inovativni karlovački brojači cikloturista uskoro u Lasinji, Žakanju i Rakovici

Broje samo bicikliste, a izostavljaju automobile i motocikle

Tvrtka SIPA elektronika izradila je od Karlovačke županije naručena tri brojača bicikala. Iako na tržištu postoje i drugi slični proizvodi, ovaj inovativni karlovački brojač ima nešto što drugi nemaju  – mogućnost brojanja samo biciklista.

Čulo se to za današnjeg posjeta župana Jelića i suradnika ovoj tvrtki koja je s radom započela prije godinu i pol, a sjedište im je u Razvojnom centru karlovačke gospodarske komore.

– Postoje još neki konkuretni, ali naš algoritam je zanimljiviji jer ne broji ni aute ni motore, dok ovi drugi broje sve što prolazi pored njih. No, mi smo imali zahtjev da brojače postavimo uz same prometnice, a ne na biciklističke staze pa je zadatak i bio zahtjevniji, rekao je jedan od dvojice osnivača tvtke SIPA elektronika Izidor Lesić.

Karlovački ciklobrojač četiri je puta jeftiniji od sličnih proizvoda pa već sada postoje naznake da će se prodavati na tržištu

Od nule do gotovog proizvoda prošla su tri mjeseca i kompletan uređaj, od elektronike na dalje, proizveden je lokalno, u Karlovačkoj županiji.

Za tri brojača cikloturista Karlovačka županija je izdvojila 84 tisuće kuna i oni će uskoro biti postavljeni “na ulazu” u županiju u Rakovici, Lasinji i Žakanju. Tamo će uz cestu biti ukopana dva senzora pomoću kojih će se brojati bicikliste.  Na displayu će se vidjeti broj vozača, a podaci će se bežičnom internetskom mrežom slati u županiju koja će ih potom analizirati.

– Mi smo dobili gotovo pola milijuna kuna za cikloturizam. To su nacionalna sredstva i to je jedan pokazatelj koji nas motivira da bolje pratimo turizam jer nije nikakva tajna turizam nam se događa sam po sebi. Pitanje je koliko smo mi umiješni da ga stvaramo i poboljšavamo i da na ono što će prirodno doći u našu županiju još možemo kreirati s nekim novinama i da povećamo brojke. Vidim u ovom projektu korak naprijed za razvitak, rekao je župan Jelić.

Pročitajte i ovo

ŽUPANICA IZVJESTILA PREMIJERA

Situacija s koronom u županiji za sad nije alarmantna, ali sve je spremno ako bude eskalacije