Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Karlovac LUTKARSKA MEKA Podijeli

InPuT festival od sutra prvi puta u Karlovcu: Dolaze gigantske lutke, ali i lutkari iz cijele Hrvatske

Gigantske lutke, predstave, radionice i izložbe obilježit će ovaj petodnevni festival

Karlovac je od sutra domaćin Prvog međunarodnog lutkarskog festivala. 

Sve započinje povorkom lutaka  u 18 sati koja kreće sa Trga bana Jelačića kroz grad prema Gradskom kazalištu Zorin dom. Građani će imati priliku vidjeti gigantske lutke, a sudjelovat će profesionalni lutkari, studenti Umjetničke akademije u Osijeku te vrtićka i školska djeca.

Zatim u 18,45 slijedi predstava “Princeza Ohola” koju će kao poklon za otvaranje festivala izvesti studenti Umjetničke akademije iz Osijeka.

Drugog dana, u srijedu svečano otvaranje započinje u 18 sati premijerom nove predstave BZZ-BZZ:

– U ovoj lutkarskoj predstavi glavni likovi su Djed i njegov unuk Lovro koji će nas upoznati sa zanimljivim životom marljivih pčelica. Djed će povesti svog unuka na razgledavanje košnice, pokazat će mu tko čuva ulaz u košnicu, gdje pčele radilice odlažu med, gdje “spava” kraljica pčela te tko ju čuva. No onog trenutka kada se nekad velika livada pretvori u ogromnu autocestu, pčelice počnu napuštati svoj dom, a Djed i Lovro morat će smisliti način kako vratiti pčele u košnicu, kaže autorica teksta, Petra Cicvarić.

Ova priča govori o prirodi i tehnologiji, o tradicionalnom i modernom svijetu te postavlja pitanje treba li jedno isključiti drugo ili različiti svjetovi mogu funkcionirati u simbiozi.

Tijekom cijelog festivala pridružit će im se kolege lutkari iz Rijeke, Splita, Osijeka, Zadra i Maribora čije predstave ulaze u konkurenciju za osvajanje nagrada o čemu će odlučiti stručni tročlani žiri, ali i svoje mišljenje dati će dječji žiri.

Festival traje sve do nedjelje, a građani će moći uživati u brojnim izložbama i radionicama. Na kraju festivala slijedi dodjela nagrada te svečano zatvaranje stotom izvedbom predstave “Još si zelen”.

Cijela predstava, ako su u Zorin domu, je 20 kuna.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

LAŽNJACI SVUDA

“Fejkera” sve više oko nas: Stalno pretvaranje, izmotavanje i laganje.Znate li nekog takvog?