Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Županija PORUKA NASILNICIMA Podijeli

“Internet nasilnici, u stvarnom životu niste toliko snažni, samo ste ljubomorni i treba vas blokirati”

Internet nasilje trenutno je najzastuplJeniji oblik nasilja kod mladih

Internet nasilje danas je sve zastupljenije kod mladih. Anonimnost, skrivanje iza tipkovnice, poteškoće pri ulasku u trag, samo su neke mogućnosti koje pruža Internet, a iskorištavaju se na krivi način. Gotovo da je nemoguće danas se zaštiti od takvog oblika nasilja, ali treba se boriti. 

Shodno tome, danas je u Velikoj vijećnici Grada Karlovca održana panel rasprava sa osnovnoškolcima i srednjoškolcima Karlovačke županija kako bi oni iznijeli svoje stavove i razmišljanja na tu temu.

Borbu protiv interne nasilnika gotovo da je nemoguće dobiti, ali se treba naučiti obraniti, misli tako dugoreška gimnazijalka, Roberta.

– Danas je to najmoderniji oblik opasnosti. Ovdje smo kako bi se naučili obraniti, kako bi se znali nositi s tim. Ružne riječi i komentari, anonimnost, to je ono najgore. Imam dosta prijatelja koji su tako nešto iskusili.

Dodaje Roberta da nije sigurna jel se tome ikada može stati na kraju, ali da se treba pokušati obraniti i ne dozvoliti da to toliko utječe na neku osobu.

Snažnu poruku internet nasilnicima poslala je osnovnoškolka Lara, iz Grabrika.

Iako tek 8. razred, svjesna je opasnosti i posljedica koje može prouzročiti nasilje na internetu: 

– To je danas dosta veliki problem. Ljudi su na taj način hrabriji. Sve to može povrijediti osobu na nekoj novoj razini, pa vidimo da neki zbog toga izvrše samoubojestvo.

U tom slučaju, smatra, nedovoljno se o tome razgovara, a to je jedan od mogućih načina prevencije nasilja.

Poslala je tako Lara snažnu poruku svim nasilnicima:

– Takve osobe treba jednostavno blokirati, ignorirati. Treba se uživo suočiti s njima. Onda će vjerojatno pokazati da oni zapravo nisu toliko snažni u stvarnom životu. Čim netko ružno komentira protiv nekoga, zna se da je ljubmoroan.

Karlovačka županija bilježi porast ovakvog oblika nasilja

Da je internet nasilje ozbiljan problem koji se samo širi potvrdila je i iz karlovčke policije, Anita Gračan.

Prijave ove vrste nasilja su nažalost zaprimili, a radi se o kategoriji seksualnog iskorištavanja:

– Nažalost imamo prijave vezano uz seksualno iskorištavanje mladih osoba. U odnosu na prošlu godinu, u ovih 10 mjeseci, ta brojka je porasla.

Zabrinjavajući je ovo podatak, i iako Gračan navodi da postoje načini prevencije koji uključuju rad cijele zajednice, internet opasnosti vrebaju posvuda:

–  S obzirom da su mladi i djeca jako puno na internetu i društvenim mrežama, dolazi jako puno novih aplikacija i društvenih mreža, mi svi zajedno moramo pratiti nove trendove. Mlade stalno treba upozoravati na opasnosti koje mogu proizaći iz toga, zaključila je.

 

L .Grčić

 

Vezani članci

Pročitajte i ovo

O SOCIJALISTIČKIM SPOMENICIMA

Izložba “Na Kordunu spomenik do spomenika” od sutra u karlovačkoj Gradskoj knjižnici