Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  24C° Karlovac

 • weather-image

  24C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Karlovac HRVATSKI DOM U CENTRU Podijeli

ITU mehanizam bit će jedini način za obnovu Hrvatskog doma u Karlovcu

Morat ćemo pronaći inovativna rješenja i sadržaje za njega u kontekstu vremena u kojem živimo

Vrijednost projekta Hrvatski dom u centru je partnerstvo KAoperative i Grada Karlovca. Rekao je gradonačelnik Damir Mandić na konferenciji “Suradnja za razvoj” koja je u sklopu tog projekta održana danas na Starom gradu Dubovcu.

No, za stavljanje Hrvatskog u funkciju, njegove obnove, ali i osmišljavanja sadržaja, naglasio je Mandić, svi će zajedno trebati više napraviti.

– Mislim da se tu moramo svi više potruditi da zaista za nekih dvije, tri, pet ili već koliko godina imamo jedan centar, HRvatski dom u konačnici, koji će ispunjavati svoju osnovnu ulogu, a da bude i mjesto kulture i mjesto koje će živjeti od kulturnih i ostalih aktivnosti, rekao je Mandić.

Projekt Hrvatski dom u centru provodi Savez udruga Kaoperativa. Vrijedan je skoro dva milijuna kuna, a 85 % novca stiglo je bespovratno iz Europskog socijalnog fonda. Cilj je na primjeru Male scene osmisliti model upravljanja cijelom zgradom kao društveno – kulturnim centrom.

-Mala scena trenutno funkcionira kao pilot projekt Društveno – kulturnog centra, u nekakvih 300 četvornih metara od ukupne površine od oko ukupno 2.500 četvornih metara. Funkcionira praktički sedam dana u tjednu, ima 150 programa godišnje za različite uzraste. U okviru ovog projekta nama je ideja i dio projektnih aktivnosti uređenje parkovnog dijela uz lijevu stranu zgrade i pokretanje urbanog parka. Bit će uređen i dio unutrašnjih prostora za skladišta i spremišta. Vjerujemo da će to biti dobar put prema parcijalnom uređenju cijele zgrade, naglasio je predsjednik KAoperative Denis Mikšić.

Parcijalnom uređenju zgrade pomoći bi mogli i novci iz ITU mehanizma. Gradonačelnik vjeruje da će ga u idućem financijskom razdoblju biti, ali naglašava:

– ITU mehanizam nam u zadnje vrijeme često služi kao neki čarobni štapić, ali definitivno Hrvatski dom u toj novoj financijskoj perspektivi će tu morati pronaći svoje mjesto. Zato ponavljam, kod Hrvatskog doma ćemo se svi morati potruditi pronaći inovativna rješenja i sadržaje u kontekstu vremena u kojem živimo. Tada će on, po meni, biti potentan i za ITU mehanizam, kaže Mandić.

U sklopu projekta i konferencije večeras se u 19 sati na Starom gradu otvara izložba Hrvatski dom – model nove društvenosti. Izložba je posvećena prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Hrvatskog doma, a obuhvaća izbor fotografija iz zbirke KAfotka, presjek zbivanja u Hrvatskom domu od početaka do danas te video materijal. U suradnji s Paviljonom Katzler, dio izložbe bit će i u izlozima paviljona, a s bočne strane će se u subotu postaviti prostorna instalacija i održati prigodna radionica.
Postav u Paviljonu Katzler bit će izložen do kraja mjeseca, a na Starom gradu do 15. studenog.

Pročitajte i ovo

ŠTETA SE ZBRAJA

U Karlovcu vatrogasci intervenirali 40-ak puta, uništeni brojni krovovi kuća, fasade, prozori, automobili