Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Život PROJEKT Podijeli

Ivora uspješno završila osposobljavanje 40 nezaposlenih osoba za 4 nova zanimanja u turizmu

Program za barmene, hotelske domaćice, kuhara tradicionalnih jela i recepcionara od sada će biti na raspolaganju svima ne samo nezaposlenima

Četiri nova zanimanja i uspješno osposobljavanje 40 nezaposlenih osoba za njih rezultati su projekta “Obrazovanjem do posla u turizmu” kojeg je provela Ivora – škole informatike i koji je u cjelosti dobio potporu Europskog socijalnog fonda.

Polaznici, njih 25 mlađih od 25 godina i 15 starijih od 54, osposobljeni su za zanimanja barmen – priprematelj kave, hotelska domaćica, kuhar tradicionalnih jela i voditelj prijemnog odjela – recepcionar, rekla je na završnoj konferenciji projekta ravnateljica Ivore Milijana Ivanić.

-Bilo je 60 % žena i 40 % muškaraca. Većina njih se zaposlila, već kreću u sezonu i na naše zadovoljstov većine njih nema jer su postali zaposleni i otišlu u sezonu što je bio konačni  cilj projekta, dodala je Ivanić.

Ukupna vrijednost projekta je veća od 1.154.000 kuna. Uz Motel Roganac i Restoran Baki gdje su polaznici odradili praksu, partner u projektu je i karlovački Zavod za zapošljavanje. Predstojnica Ivana Mehle ističe da je vrijednost projekta i u tome što je uključila osobe starije od 54 godine.

-Turizam traži svoje, mnogo radnika kojih nemamo. Ovakvim edukacijama dolazi do radnika, naglasila je Mehle.

Većim mogućnostima nada se i Renata Manojlović koja je starija od 54 i sada osposobljena za rad na recepciji.

– Sad s ovim, taj teorijski dio da vam samopouzdanje, a praktični vidiš bar sistem kako to ide.

Četiri nova zanimanja Ivora će sada nuditi u sklopu svoje škole ne samo nezaposlenima već i zaposlenima.

-Samo u sklopu projekta su morali biti nezaposleni kandidati, a sad ćemo mi te obrazovne planove implementirati i za zaposlene, kaže Ivanić.

A upravo ulaganje u cjeloživotno učenje zaposlenih osoba bit će i u fokusu Europskog socijalnog fonda od 2021. Zato Mehle poziva sve nezaposlene koji se žele prekvalificirati ili dodatno educirati da to učine u ovoj i idućoj godini.

– Svakako bih savjetovala nezaposlenim osobama da se u sljedećih godinu i pol uključuju u sve raspoložive, besplatne edukacije, ne nužno turističke, zato što Europski socijalni fond, ta financijska omotnica koja je u tijeku odnosi se još na 2020. godinu. Sljedeća financijska omotnica, od 2021. do 2027. će predviđati sredstva za obrazovanje, ali u tom periodu prvenstveno zaposlenih osoba kako bi se zaposlenima podizale kompetencije.

Pročitajte i ovo

SAJAM UDRUGA

58 udruga sutra na karlovačkoj promenadi predstavlja svoj rad