Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Život BIRAČI BIRAJU Podijeli

Izborna nedjelja – 26. svibnja hrvatski građani biraju 12 svojih zastupnika u Europskom parlamentu

Cijela zemlja je jedna izborna jedinica, 33 kandidacijske liste, a na njima 396 kandidata koji žele u Europski parlament

Od jučer pa sve do ove nedjelje građani 28 zemalja članica Europske unije izlaze na birališta.

Biraju 751 novog zastupnika u Europskom parlamentu – instituciji koja štiti njihove interese u postupku odlučivanja u EU-u.

Već su glasovali Britanci, danas će to učiniti i Irci i dio Čeha, sutra Slovaci i ostatak Čeha, a Hrvati, kao i većina Europljana, na izbore izlaze ove nedjelje kako bi izabrali svojih 12 zastupnika na koje Hrvatska ima pravo. No, na početku u novom sazivu EU parlamenta bit će ih samo 11, dvanaesti će ući kad se realizira Brexit tj. kad Velika Britanija izađe iz Europske unije.

Za razliku od lokalnih ili parlamentarnih izbora, Hrvatska za europske izbore nije podjeljena na izborne jedinice. Cijela zemlja jedna je izborna jedinica, a birači u nedjelju zaokružuju jednu od 33 kandidacijske liste ili jednog od ukupno 396 kandidata.

Europski izbori izravno utječu na naš život. Ondje će se u idućih pet godina odlučivati o načinu na koji će Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena. Dvije trećine zakona donesenih u Eruopskom parlamentu postaju dio i naših, hrvatskih zakona.

Foto: Genevieve Engel/EU – EP

Pročitajte i ovo

VELIKA POBOŽNOST

Jacques Houdek svjedočio vjeru u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu: Puštam Bogu da me vodi