Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -5C° Karlovac

 • weather-image

  -6C° Duga Resa

 • weather-image

  -7C° Ogulin

 • weather-image

  -5C° Ozalj

 • weather-image

  -6C° Slunj

Županija RETENCIJA ZA ŽIVOT Podijeli

Izgradnjom zida oko ribnjaka Vitunj počeo veliki ogulinski projekt retencije koja znači spas

Vrijednost radova na retenciji je 24,5 milijuna eura

Izgradnjom zaštitnog zida oko ribnjaka Vitunj u Ogulinu su počeli radovi na retenciji Ogulin, supervažnom projektu za ovaj grad i njegovu zaštitu od poplava.

Retencija koja za Ogulin “život znači” najveći je projekt za grad pod Klekom vrijedan 24,5 milijuna eura, a počeo je radovima na izgradnji zaštitnog objekta ribnjaka Vitunj u vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Upravo je ovdje primjenjen tzv. “ogulinski model” u kojem su potpuno riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Početak izgradnje najvećeg dijela ovog projekta, a to je brana s pripadajućim objektima očekuje se krajem ljeta ili u rujnu dođe li građevinska dozvola tijekom ovog mjeseca. Zemljani radovi počeli bi tada za nekoliko mjeseci i to na brani i preljevnom mjestu retencije. Ipak, prethodit će im izmještanje 6 km dugog vodovoda Turkovići-Hreljin. Kako radovi uvijek nose novosti, bit će to sjajna vijest i za stanovnike Ogulinskog Hreljina čiji je sadašnji vodovod od salonita, a rekonstrukcija će im donijeti zdrave materijale, ali i veći dotok vode.

Brana bi trebala biti duga 577,5 metara, a visoka 15 metara. Kruna brane nalazit će se na 341,5 m nadmorske visine, a radovi su vrijedni 70 milijuna kuna. Imovinsko pravni odnosi ovdje su riješeni u 90 posto slučajeva.

foto: Ogulin u srcu

 

Pročitajte i ovo

AKO NEĆE NITKO...

Boljar ambiciozan: Grad želi sam napraviti dom za starije u Tušmeru