Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Karlovac MUZEJ DOMOVINSKOG RATA Podijeli

Izložba o vinkovačkim rokerima koji su postali ratnici Vukovara

Izložba se otvara sutra

U Muzeju Domovinskog rata na Turnju sutra se otvara vrijedna izložba ratnog stripa i ilustracija „Vukovar: Haš“ s promocijom istoimenog strip albuma autora Nenada Nenoosa Barinića.

“Vukovar: HAŠ” vizualna je priča utemeljena na istinitim likovima i događajima u čijim glavnim ulogama igraju stvarni likovi – prijeratni vinkovački rokeri koji su u Domovinskom ratu postali ratnici Vukovara te sa svojim suborcima iz Đakova dragovoljno branili Hrvatsku. Centralnu ulogu stripa utjelovljuje autorov najbolji prijatelj Mladen Čupić – Haš koji je nadimak dobio po pjesmi Hush legendarnog engleskog rock benda Deep Purple. Haš je kao dragovoljac iz Vinkovaca otišao braniti Vukovar, nakon ranjavanja je bio smješten u Vukovarsku bolnicu nakon čijeg pada mu se gubi svaki trag. Ovim stripom, autor Nenad Barinić ovjekovječio je najboljeg prijatelja, ispričao nepoznate narative o vukovarskim herojima, njihovim stradanjima i sudbinama. Strip je posvećen Mladenu Čupiću Hašu, svim hrvatskim braniteljima i žrtvama u Domovinskom ratu.
Barinić od malena crta stripove i ilustracije koje od 1986. objavljuje u različitim publikacijama. Kroz ljubav prema stripu dolazi do izražaja i njegova ljubav prema prirodi i ribolovu kojima posvećuje značajan dio svojih umjetničkih radova. Autor aktivno održava i škole stripa za mlade polaznike od 2009., kao i različite radionice i tribine. Ilustrator je mnogih knjiga i publikacija, kao i stručni suradnik i ilustrator sudjelovao je u različitim dokumentarnim filmovima. Dobitnik je više nagrada za svoje likovno izražavanje, a 2010. uručena mu je povelja Vukovarsko-srijemske županije za humanitarni rad i izniman doprinos kulturi i očuvanju prirode. Godine 2012. Hrvatska radiotelevizija snimila je dokumentarni film “Život sa slikama” o Barinićevu životu i radu. Autor je umirovljeni djelatnik MUP-a RH, gdje i dalje kao stručni suradnik izrađuje portrete nepoznatih počinitelja kaznenih djela i neslužbeno glasi za najboljeg hrvatskog crtača fotorobota.

Izložba je financirana sredstvima Grada Karlovca. Izložba Domovinskog rata u stripu može se razgledati od 3. ožujka do 21. lipnja 2021. godine. Radno vrijeme Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj je od utorka do petka od 8 do 18 sati i vikendom od 10 do 18 sati.

Pročitajte i ovo

ZA ČIŠĆU PRIRODU

Na Orlovcu danas veliko čišćenje otpada na trasi dugoj 5 km