Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Županija RADE PUNOM PAROM Podijeli

Izvlaštenja u Karlovačkoj županiji u warp brzini: U prosjeku ih dnevno riješe šest

Riječ je zahtjevnim postupcima koji traže strogo poštivanje procedure i vezani su uz velike državne projekte Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica

Iako smo navikli na sporost i neučinkovitost institucija, svijetli primjer učinkovitosti i rada u šestoj brzini svakako su službenici koji rade na predmetima izvlaštenja u Karlovačkoj županiji.

Poslovi su to koji su otprije bili dio Ureda državne uprave, a od 1. siječnja 2020. godine povjereni su i službeno Karlovačkoj županiji. U nadležnosti odjela opće uprave su od početka listopada prošle godine.

Riječ je o izvlaštenjima koja se vezuju za veliki projekt izgradnje sustava obrane od poplava. Bez rješavanja tih slučajeva, ne bi bilo ni radova na Mostanju, Logorištu, Maloj Švarči, odnosno u skupom projektu obrane od poplava koji će karlovački kraj zaštititi od velikih voda. Uz to, izvlašćuju se i zemljišta vezana za projekte Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica.

Prosjek je 6 riješenih predmeta dnevno

Tako su u zadnja tri mjeseca prošle godine u ovom odjelu riješili 402 upravna predmeta za 500 katastarskih čestica, a riječ je o osiguranjima dokaza i izvlaštenjima. U isto vrijeme, a ne treba smetnuti s uma pandemijski efekt, održano je čak 420 usmenih rasprava. Sjajne su to brojke koje govore da su djelatnici ovog odjela tijekom radnih dana u prosjeku rješavali nešto više od 6 slučajeva.

-Posvećeni smo poslu, a ovo su izuzetno složeni predmeti jer se radi o izvlaštenjima nekretnina zbog izgradnje građevine ili radova u interesu Republike Hrvatske te se kroz postupak zapravo izuzima ustavna kategorija vlasništva, objašnjava pročelnica odjela Ines Pavlačić. Ova pravnica suvereno vlada tematikom koja je izuzetno osjetljiva i koja traži poštivanje stroge zakonske procedure. Odsjek za izvlaštenja trenutno radi s 17 zaposlenika, a pročelnica Pavlačić hvali njihovu detaljnost i brigu o zakonskoj proceduri.

Da izvlaštenje nije stvar koja se rješava “u trenu”, dovoljno govori i činjenica da se u prosjeku u predmetu mora poduzeti od 8 do 10 radnji dok se ne dođe do rješenja. Jedan krivi korak i cijeli postupak može pasti u vodu, pojašnjava Pavlačić.

Disciplina na prvom mjestu, traži se uvid i pregled stanja

I brojka od 1008 otpremljenih akata u studenom prošle godine, a u prosincu čak 1250 govori o marljivosti ovih službenika. Odsjek vodi pravnica Nedeljka Tatalović u čijem uredu sve “pršti” od papira i dokumentacije o izvlaštenjima.

Nekretnina se, za one koji ne znaju, izvlašćuje za naknadu u visini tržišne vrijednosti, a to pak procjenjuju vještaci, pa priče kako se ljudima nešto “uzima”, jednostavno ne stoje.

Da ovaj odsjek Odjela za opću upravu funkcionira u discipliniranom stilu govori i to što se stalno podnose izvješća o radu, rade se nasumični pregledi predmeta, a sve kako bi se otkrili mogući problemi ili nedostatan rad. Tako svaki službenik podnosi izvješće voditeljici odsjeka, a ona potom pročelnici pa se u svakom trenutku ima uvid i pregled stanja.

– Naš je cilj ažurno postupanje i efikasnost, radimo predmete vezane za velike projekte i moramo biti efikasni i dati maksimum, kaže Pavlačić.

 

Pročitajte i ovo

SUBOTA

Danas 197 pozitivnih u Karlovačkoj županiji