Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Karlovac PROJEKT IDE DALJE Podijeli

Jaspers rekao “DA” Aglomeraciji Karlovac – Duga Resa – Barilović

Prvi natječaji za radove tek sredinom iduće godine

Iz četvrtog pokušaja, karlovački Vodovod i kanalizacija dobio je usmeno pozitivno mišljenje Jaspersa za projekt “Aglomeracije Karlovac – Duga Resa – Barilović”. Kroz mjesec dana mišljenje bi trebalo stići i napismeno.

To znači da projekt težak oko 410 milijuna kuna od čega bi najveći dio trebao doći bespovratno iz europskih fondova, ide dalje.

A zapeo je, podsjetio je na današnjoj pressici direktor Nikola Rogoz, zbog četiri stvari: prevelikog obuhvata aglomeracije, vrste odabranog materijala za cijevi, jedinične cijene radova po dužnom metru i financijskog udijela europskog novca u ovom projektu.

U manje od četiri mjeseca, s novim konzultantom, ekipa u ViK-u uspjela je ispraviti sve pogreške.

Partneri ViK-u u ovom projektu su Grad Duga Resa i njihovo Komunalno poduzeće te Općina Barilović. Za sad, nitko od parnera za svoj udio financiranja projekta ne planira kreditno zaduženje

– U potpunosti smo u prijavi za ovaj EU projekt, promijenili najbitnije dokumente, naglasio je Rogoz.  Novi je obuhvat aglomeracije, nova je i  CBA analiza (troškova i koristi), izrađen je detaljan financijski plan te novi elaborat zaštite okoliša, koji je na javnom uvidu do 20. rujna.

To što je obuhvat aglomeracije u Karlovcu smanjen ne znači da ono što je predviđeno neće biti odrađeno, pojasnila je Davorka Stepinac.

Najzahtjevniji dio projekta bit će radovi u karlovačkoj Zvijezdi te u dugoreškoj Jozefinskoj ulici

– U noveliranoj studiji smanjili smo obim rekonstrukcije vodoopskrbne mreže na području grada Karlovca, ali nismo odustali od njene izgradnje. Naime, projekt koji obuhvaća vodnokomunalnu infrastrukturu, izgradnju i rekonstrukciju, sastoji se od prihvatljivog dijela i neprihvatljivog koji se odnosi samo na 22 kilometra rekonstrukcije vodoopskrbne mreže, od ukupnih 56 kilometara.

U prijevodu – EU će bespovratno financirati 34 kilometra vodoopskrbne mreže, a preostalih 22 kilometra financirat će Hrvatske vode.  Do kraja godine ViK će morati čekati odobrenje Jaspersa na papiru odnosno potpisivanje ugovora o sufinanciranju s ministarstvima zaštite okoliša i regionalnog razvoja. Tek sredinom iduće godine očekuju se prvi natječaji za izvođenje radova koji bi trebali završiti krajem 2023.

Pročitajte i ovo

IMAJU POTEŠKOĆA

Gradska toplana grije, ali nižom temperaturom