Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija MOŽDA BUDE I DJECE Podijeli

Jato roda “okupiralo” Koranski Brijeg, uskoro se okupljaju i kreću put juga

Rode se u kolovozu okupljaju i potom kreću na put prema jugu

Jato roda “okupiralo” je Koranski Brijeg i postalo prava prirodna atrakcija. 

Nije to ništa čudno za rode koje se na livadama u većem broju skupljaju i zbog hrane, ali i zbog priprema za put prema jugu koji ih, u pravilu, očekuje u drugoj polovici kolovoza, oko 20. kolovoza.

Rode iz zapadne Europe se sele preko Gibraltara do zapadne Afrike, dok ptice istočne Europe sele jugoistočnom rutom preko Bospora u Tursku, Izrael, Jordan te preko Sinajskog poluotoka do Afrike gdje neke zimuju na području Sudana i Etiopije, a veći dio njih migraciju nastavlja do Kenije ili čak Južnoafričke Republike. Manji broj ptica migrira i preko Italije i Malte do Tunisa.

Najveći dio jesenske selidbe odvija se od sredine kolovoza do rujna. Mlade i stare jedinke uglavnom sele zajedno u velikim jatima. Lete tijekom dana i pritom se služe termalnim strujama radi kojih izbjegavaju let preko otvorenog Sredozemnog mora.

Proljetna selidba roda traje od kraja veljače do početka travnja. Pritom se ne vraćaju sve rode već mnoge mlade, negnijezdeće jedinke, ostaju na jugu dok ne postanu spolno zrele.
Rode su velike ptice i energetski bi za njih bilo naporno letjeti preko mora, zato koriste kopno koje se brže zagrijava i hvataju topli zrak koji ih diže na oko 3 tisuće metara visine, a onda – jedre u željenom pravcu.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

REKORDNA 2019.

Najviše u pet godina: Poduzetnici u Karlovačkoj županiji lani prihodovali 10,3 milijardi kuna