Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Županija U KORAK S 21. STOLJEĆEM Podijeli

Javne rasprave o pametnoj Karlovačkoj županiji. Prva u Slunju u vijećnici, ali može i putem interneta

Strategija pametne županije i Akcijski plan trebali bi ubrzati birokraciju u gradovima i općinama te samoj županiji

Strategija pametne županije i Akcijski plan njene provedbe ovaj tjedan su na javnoj raspravi u gradovima Karlovačke županije. No, da bi na javnoj raspravi sudjelovalo što više ljudi, bit će ih moguće pratiti putem interneta.

Prva javna rasprava je večeras u Slunju u gradskoj vijećnici, a sudjeluju i općine Cetingrad i Rakovica. Svi oni koji ne mogu doći na tribinu i uključiti se osobno, mogu to kroz takozvani webinar.

-Svatko tko je zainteresiran za spajanje na javnu raspravu moći će na poveznici na stranici za savjetovanje doći u te dane koji su određeni u zadano vrijeme, od 17 do 19, kad ljudi ne rade da se imaju vremena od kuće spojiti ili doći u vijećnicu gdje će biti organizirana rasprava te davati svoje prijedloge, komentare i slično, pojašnjava izrađivač strategije Damir Šohar.

Strategija pametne županije sutra je u Dugoj Resi i za općine Bosiljevo, Barilović, Generalski i Netretić. U srijedu u Ogulinu i njemu bliske općine, u Ozlju je u četvrtak te u Karlovcu u petak. Cilj pametne županije je pojednostaviti i smanjiti birokraciju, ubrzati rješavanje predmeta na razini svih gradova i općina u Karlovačkoj županiji, ali županijskih ustanova.

-Bit će to modernizacija same javne uprave. U županiji će se kroz e-pisarnicu građani moći vidjeti svoje predmete, neće više morati kucati na vrata već kad jednom predmet uđe u sustav cijelo vrijeme će se moći pratiti gdje je, kod koga, kada se očekuje kraj, dodaje Šohar.

-Bit će kroz e-obrasce vidljivo sve što ide građanima – raspodjela novaca u natječajima, stipendije, upisi. Kod novorođenčadi htjeli bi da automatski u maticu novorođenih dolazi podatak iz bolnice, a jednako tako i županiji podatak za naknade za novorođenčad. To kolanje podataka zbog kojih građani moraju dolaziti u županiju, htjeli bi ukinuti i da ta usluga zaista bude kvalitetnija, a opet jeftinija, ističe dožupanica Martina Furdek Hajdin.

Cijeli dokument Strategije pametne županije i akcijski plan mogu se pronaći na internetskim stranicama Karlovačke županije. Kada prođe javnu raspravu ide na usvajanje županijskoj skupštini, a provodit će se iduće tri godine.

Pročitajte i ovo

ŠIRI SE

Nakon karlovačke, po istom principu radit će i tržnice u Dugoj Resi i Ogulinu