Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -5C° Slunj

Život ZBOGOM PAPIROLOGIJI Podijeli

Jedinstveni digitalni pristupnik: Internetska stranica za rješavanje papirologije

Stranica bi omogućila pristup javnim uslugama, uključujući zahtjeve za izdavanje potvrde o rođenju, obnavljanje osobne iskaznice, mirovinu, dozvole za poslovanje, iskaznicu europskog zdravstvenog osiguranja, nostrifikaciju diploma i prijave za donacije.

Jedinstvena stranica za sve uobičajene administrativne postupke u EU-u pojednostavnit će odnos građana i javnih službi.

Bilo da želite zatražiti potvrdu o rođenju ili dozvolu za otvaranje poduzeća, birokratski postupci znaju biti dugački i komplicirani, naročito kada se obavljaju prekogranično. Jedinstveni digitalni pristupnik, kojeg je plenarna sjednica odobrila 13. rujna 2018., za cilj ima pojednostavniti česte administrativne postupke, kako bi bili dostupni građanima u svim državama članicama.

Stranica bi bila dostupna putem portala Vaša Europa i omogućila bi pristup javnim uslugama, uključujući zahtjeve za izdavanje potvrde o rođenju, obnavljanje osobne iskaznice, mirovinu, dozvole za poslovanje, iskaznicu europskog zdravstvenog osiguranja, nostrifikaciju diploma i prijave za donacije. Dostupna bi bila za administraciju unutar zemalja članica i prekogranične zahtjeve.

– Države članice moraju modernizirati svoje sustave kako bi bili potpuno dostupni putem interneta i to ne samo u jeziku zemlje, već i na najmanje jednom dodatnom stranom jeziku. Usluge moraju biti dostupne građanima s poteškoćama. Pristupnik je jednostavan – jednom kad građanin ima dokument u sustavu, više ga ne mora ponovno zatražiti, već se isti može ponovno koristiti prema potrebi. Predviđa se da će računalni sustav uštedjeti 855 tisuća sati građanima i 11 milijardi eura poduzećima godišnje – poručuje povjerenica Elżbieta Bieńkowska.

Idući koraci

Kada pravila budu odobrena od strane država članica i uredba stupi na snagu, lokalne, regionalne i nacionalne uprave imat će pet godina da se prilagode zahtjevima. Procjenjuje se da će mnoge usluge biti dostupne prije tog roka.

(sponzorirani članak)

Pročitajte i ovo

TAKO I TREBA

Gospođa Zoretić već desetljeće pomaže sv. Nikoli nositi darove u Centar za odgoj i obrazovanje