Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  24C° Karlovac

 • weather-image

  24C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  24C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Sport NOGOMET Podijeli

Josip Ribar: Cilj mog mandata je Karlovac 1919 u Drugoj ligi, a postavljanje Štefančića za trenera bila je prekretnica

Predsjednik NK Karlovca 1919 dao nam je ekskluzivu: otvorenje obnovljenog stadiona bit će na Dan grada Karlovca i odigrat će utakmicu s nekim atraktivnim protivnikom.

KARLOVAC – Šira javnost za vrijeme pandemije koronavirusa upoznala ga je kao člana Stožera civilne zaštite, a Josip Ribar istovremeno je i predsjednik Nogometnog kluba Karlovac 1919. Predsjednik koji je karlovački klub, ako ne bude nekih neočekivanih preokreta, uveo u Treću hrvatsku ligu Središte i koji uporno ponavlja da je cilj njegovog predsjedničkog mandata Karlovac 1919 u Drugoj ligi. 

Jučerašnju proslavu naslova prvaka, koju je organizirao klub s Korane, iskoristili smo za razgovor s predsjednikom Ribarom, koji nam je otkrio kako se prihvatio ove funkcije, kako su uspjeli stabilizirati klub i kakvi su planovi njegove Uprave u budućem razdoblju.

Šira javnost vas je za vrijeme pandemije koronavirusa upoznala kao člana Stožera civilne zaštite, a sportska javnost zna vas kao predsjednika Nogometnog kluba Karlovac 1919. Kako ste uopće preuzeli tu dužnost?

– Nekada sam i sam bio nogometaš, moj sin igra tu u klubu, i na nagovor Gradske uprave uskočio sam u pomoć. Kad smo dolazili, baš nije bila bajna situacija, ali zahvaljujući Upravi uspjeli smo, što se vidi i po rezultatima. Prve godine snimili smo kompletnu situaciju u klubu, igrački kadar je bio slab, svjesni smo bili da se prvo moramo stabilizirati financijski, zatim strukturno što se tiče Uprave. Druge godine smo si postavili cilj ulazak u Treću ligu, a glavni cilj Uprave od prvog dana je Karlovac 1919 u Drugoj ligi. Mislim da je ovom klubu mjesto u tom rangu, da bude jedan stabilan drugoligaš i mislim da smo, uz podršku Grada, na dobrom putu. Vjerujem da kroz par godina to možemo ostvariti. Sada postoji jedna sinergija Uprave, Grada Karlovca, sponzora… a po onoj kup utakmici s Dinamom mogli ste vidjeti da su građani Karlovca željni dobrog nogometa. Zahvaljujemo se Gradu Karlovcu na pomoći u obnovi travnjaka i atletske staze na stadionu i sad ću vam otkriti jednu ekskluzivu –  za Dan grada, 13. srpnja, planiramo napraviti otvorenje stadiona i odigrati utakmicu s jednim atraktivnim protivnikom.

I Uprave prije vas pokušavale su financijski i organizacijski stabilizirati klub, ali u tome baš nisu uspijevale. Koja je tajna, zašto ste vi u tome uspjeli?

– Prvo smo išli riješiti financijske dubioze kluba. Ne mogu reći, i Uprava prije nas je krenula u rješavanje tog problema, a mi smo nastavili u tom smjeru. Sve se može. Nismo se razbacivali, nismo glumili nekakve veličine, imali smo to što smo imali i ti naši igrači koji su se vratili, oni su vidjeli da ide jedna zdrava priča. Nismo obećavali ne znam što, ali sve što smo tim igračima obećali, to smo i ispunili. I najbitnije je da nam igrači vjeruju. I stalno naglašavam da sve što im obećamo, da ćemo ispuniti. Svakom igraču je cilj igrati u što boljem klubu i, ako nađu bolji klub, mi ćemo im uvijek izaći u susret. Ali sada moraju dati ono najbolje za klub u kojem igraju, a to je Karlovac 1919.

‘Sam sebi sam u glavi rekao: to je to! – i nazvao Štefančića

Jedan od jako dobrih poteza ove Uprave bio je postavljanje Matije Štefančića za trenera prve momčadi. Obzirom je on relativno neiskusan trener, je li bilo straha kako će se snaći?

– Nije bilo straha. Reći ću vam kako je bilo… Razmišljao sam danima prije toga o Matiji Štefančiću. I osobno sam ga nazvao kad sam sam sebi u glavi rekao: to je to! Mata je domaći dečko, iz sportske obitelji, naš iz kluba, trebalo mu je dati priliku i mislim da je to bio pun pogodak. Jer s Matom su došli određeni igrači, neki su se vratili, to je bila prekretnica – jedan klik.

Nismo sumnjali u Štefančićeve trenerske sposobnosti, ali nas je bilo strah, obzirom je s nekim igračima dijelio svlačionicu u igračkim danima, hoće li moći nametnuti trenerski autoritet.

– Uspio je zato što im je on i igrački uzor. I dan-danas je s njima prijatelj. Na utakmici se zna tko je što, ali to su mladi dečki i njima nekad treba i podrška. Oni imaju velike oscilacije u igri. Ova Četvrta liga koju smo igrali, to je teška liga. Relativno je lako doma bilo igrati, ali na gostovanjima su to jako tvrde utakmice… Ali uz podršku svih uspješno smo završili tu ligu i mislim da će im biti lakše igrati u Trećoj. Bolja je, kvalitetnija, nije toliko gruba… Ponavljam: nama je Mata i budućnost kluba, vidimo ga tu, ali imamo uz njega i još mladih trenera koje sami školujemo. Naš mladi igrač Karlo Joha, uz pomoć Karlovačke športske zajednice, završava trenersku akademiju. I još ćemo dva-tri igrača, koji su sad prvotimci, školovati za trenere da nam vode naše klince. I to je jedini i pravi put jer mi nismo bogat klub da možemo kupovati igrače, mi ih moramo školovati s našim trenerima.

Kad je nastupila pandemija koronavirusa, je li bilo straha da će HNS poništiti kompletnu sezonu i da nećete ići u viši rang?

– Uvijek je bilo straha. Bilo mi je samo žao tih dečkiju, koji su dali sve od sebe. Jamčim da bismo, i da se prvenstvo nastavilo, sigurno bili prvi. Imali smo veliku bodovnu prednost i, prije svega, bili smo kvalitetniji od svih. Ali tko zna što bi bilo da je sezona poništena, bismo li i sljedeće sezone bili opet najbolji. Možda bi netko drugi iskočio… tako da je jako dobro da se ovako završilo i da smo ušli gore.

‘Razgovarat ćemo s Lokomotivom oko posudbe igrača, ali moraju biti bolji od naših’

Pretpostavimo da će sve ići po planu i da će HNS i službeno potvrditi da sljedeće sezone Karlovac 1919 igra Treću hrvatsku ligu Središte. Je li klub dovoljno financijski stabilan za taj rang?

– Sigurno jest. Imamo podršku Grada i Karlovačke športske zajednice, pregovaramo i s određenim sponzorima i nadamo se da će nas podržati sada kad vide da je to zdrav klub, zdrava ekipa… A Treća liga je poluprofesionalna liga, pod patronatom HNS-a, i ti dečki su svjesni da je ta liga svojevrstan izlog. Tko god dobro odigra tu ligu, imat će ponuda. Mislim da se ne bi trebali bojati. Strah uvijek postoji i nikad nisam potpuno siguran, ali… Pregovarat ćemo s par igrača koji su odrasli u našem klubu, probat ćemo ih vratiti, da budemo sigurniji što se tiče plasmana. Odigrat ćemo jesenski dio, vidjet ćemo gdje ćemo biti, ako ne bude dobro, još ćemo se pojačati. Cilj je biti u vrhu, to svima pričam.

Sad ste zapravo načeli temu igračke snage za trećeligaški rang. Govori se da HNS planira reorganizaciju natjecanja, da će se ići u smjeru jedinstvene Treće lige. Hoćete li biti dovoljno jaki da opstanete?

– To su trenutno samo priče. Mi moramo sad igrati tu gdje jesmo i boriti se da ostvarimo što bolje rezultate. Može se još svašta promijeniti, možda dođu sponzori, teško je unaprijed nešto prognozirati. Jedini cilj je Druga liga i svi moramo težiti tome. Hoće li kroz neko razdoblje to možda biti i Prva liga, vidjet ćemo.

Klub ima sklopljenu suradnju sa zagrebačkom Lokomotivom. Kakva je tu situacija, može li računati na neka igračka pojačanja u sklopu te suradnje?

– Prošli tjedan sam se čuo s dopredsjednikom Čabrajom. Oni još igraju 1. HNL i nisu u procesu odlučivanja gdje će eventualno posuđivati svoje mlađe igrače.  Ali sigurno je da smo im sada, zbog ulaska u viši rang, atraktivniji. U kontaktu smo… Dok smo bili četvrtoligaši, nismo mogli posuđivati igrače, nitko pa ni Lokomotiva nije htjela slati svoju igrače u Četvrtu ligu. Sad je situacija drugačija i razgovarat ćemo o tome. Ali, tu se može raditi o posudbi maksimalno dva-tri igrača jer ne želimo svoje mlađe igrače zbog toga stavljati u drugi plan. I ti igrači, koji bi eventualno mogli doći na posudbu, moraju biti bolji od naših mlađih igrača. Inače nam nisu potrebni.

‘Odigrat ćemo jesenski dio u Trećoj ligi pa ćemo vidjeti trebamo li dodatna pojačanja’

Stalno naglašavate da je glavni cilj vašeg predsjedničkog mandata Karlovac 1919 u Drugoj ligi. Što je potrebno da se to ostvari?

– To je profesionalna liga, od Osijeka do Dubrovnika. Prvo su potrebne financije. Moramo sjesti svi skupa i vidjeti što želimo. Infrastrukturu imamo, ali moramo vidjeti s Gradom i sponzorima. Ako sjednemo i nađemo adekvatnog sponzora koji bi popratio klub, onda je to dohvatljivo.

NK Šibenik je 2012. godine zajedno s Karlovcem ispao iz Prve lige. Također je proživio teške dane, pao na vrlo niske grane, ali konsolidirao se i sljedeće sezone će ponovo biti prvoligaš. Može li vam ta priča biti putokaz?

– Ja osobno sigurno neću biti zadovoljan, sad kad smo ušli u Treću ligu, da sljedećih pet sezona budemo trećeligaši. Vremensko razdoblje traži rezultate, ali pred ove mlade igrače ne smijemo stavljati preveliki pritisak. Odigrat ćemo jesenski dio u Trećoj ligi, pojačat ćemo se s par igrača, pa ćemo vidjeti gdje smo. Sigurno ćemo za par mjeseci biti pametniji.

Pročitajte i ovo

NOGOMET

ŽNK 4 rijeke započeo s provođenjem projekta Girl’s Football Fun Factory za djevojčice od 8 do 15 godina