Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -4C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Županija ŽIVJELI Podijeli

JVP Karlovac slavi 50 godina rada: Interveniraju diljem Hrvatske, a san im je novi vatrogasni centar

Idejno rješenje novog centra je napravljeno, a i Grad je osigurao novac u proračunu

Velikih pedeset godina rada bilježi Javna vatrogasna postrojba Karlovca, a danas je prepoznata po kvaliteti i radu diljem Hrvatske.

Pet desetljeća donijelo je puno toga, kazao je zapovjednik Miroslav Rade, teško je bilo u Domovinskom ratu, a zadnjih desetak godina ne bore se samo s vatrom, već i s poplavama.

– Danas smo spremni odgovoriti na sve potrebe zaštite i spašavanja, od sve češćih elementarnih nepogoda do različitih tehničkih intervencija. Područjem Karlovca i Karlovačke županije prolaze svi značajniji prometni pravci, a izgradnja autoceste stavila je pred nas nove izazove zahtjevnijih intervencija, prometnih nezgoda i akcidenata. Od 2013. do 2015. godine u nekoliko smo navrata odrađivali intervencije na poplavama koje su pogodile grad, a našim su angažmanom pokrenute tzv. interventne mjere obrane od poplava i postignuti su značajni rezultati u spašavanju imovine, rekao je Rade.
-Kad smo mislili da smo sve prošli u 2020. dogodio se potres u Zagrebu, a onda i u Petrinji. Po prvi put dobivamo zapovijed za takvu intervenciju, pomažemo u Zagrebu i Glini. Djelujemo na području cijele Hrvatske. Nebrojeno puta smo provodili ljetne mjesece dislocirani na priobalju i otocima; Brač, Mljet, Cavtat, Orašac, DIP-ovi: Plat, Divulje, Šibenik, Zadar.
Kazao je i da su na pragu ostvarenja želje odnosno izgradnje novog vatrogasnog centra i preseljenja na novu lokaciju. – Idejno rješenje je napravljeno, na temelju studije pokrivenosti predložene su potencijalne lokacije u gradu te su u proračunu za 2022. godinu osigurana sredstva za izradu dokumentacije. Financiranje gradnje je moguće kroz EU fondove te je sad pred nama i Gradom zadatak koji se ne smije propustiti, rekao je Rade.
Karlovački gradonačelnik Damir Mandić nazvao ih je vrhom i dodao da više nema natrag što se tiče projektiranja novog vatrogasnog centra.

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Dario Mrzljak još četiri godine na čelu Nogometnog saveza Karlovačke županije