Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija 6 U 1 Podijeli

Kad bi umjesto šest, imali jednog ravnatelja domova zdravlja, godišnje bi štedjeli milijun kuna. Županija o tome tek intenzivno razmišlja

Uštedama bi se moglo ulagati u kadar, opremu, uređenje prostora i širenje djelatnosti

Karlovačka županija još uvijek razmišlja o spajanju svojih šest domova zdravlja u jednu ustanovu, ali za sad po tom pitanju ne radi puno iako je upravo putem spajanja svojih domova zdravlja krenulo 12 drugih hrvatskih županija.

Spajanjem bi došlo do racionalizacije troškova u zdravstvu koje je u velikim dugovima, naglašava nova županijska vijećnica iz redova Možemo!, dr. Vlatka Krizmanić.

-Pripajanjem domova zdravlja samo na plaćama ravnatelja i upravnih vijeća moglo bi se uštedjeti na godišnjoj razini oko milijun kuna. Ti novci bi se dalje mogli uložiti u obnovu kadra, usavršavanje kadra, kupovanje opreme, uređenje medicinskog prostora i proširenje djelatnosti, kaže vijećnica.

Mladih specijalista nema dovoljno, a stari liječnici odlaze u penziju

A upravo situacija s liječničkim kadrovima, naglašava Krizmanić, u Karlovačkoj je županiji katastrofalna.

-Veliki broj liječnika će kroz par godina steći uvjete za odlazak u mirovinu. Trebali bi trenutno imati 10 mladih specijalista, najviše ovdje govorim o obiteljskoj medicini. Veliki broj bi trebao biti na specijalizaciji, ali uvijek je rečeno da za to nema dovoljno novaca. Na taj način urušavamo primarnu zdravstvenu zaštitu, ističe Krizmanić.

Neki se spojili pa otpojili

O spajanju domova zdravlja u Karlovačkoj županiji se razmišlja, ali osim prednosti to ima i svoje nedostatke, naglašava županijska pročelnica Maja Vučinić – Knežević.

-Činjenica je da su pojedine županije u Hrvatskoj spojile domove zdravlja međutim činjenica je na žalost također da su neke županije ponovno razdvajale domove zdravlja.  Ono što je sigurna istina je da se u našoj županiji vrlo intenzivno razmišlja o tome što učiniti – da li ih spojiti, da li ih pripojiti ili ostaviti itd., kaže Vučinić – Knežević pojasnivši kako nije isto spaja li se ili pripaja domove zdravlja – između njih je bitna pravna razlika.

Materijalna dobit samo je jedna od stvari o kojima u tom postupku treba razmišljati, dodaje pročelnica. Zato će se konačne odluke donositi tek nekad, u narednom razdoblju.

T. Perković

Pročitajte i ovo

ODBOJKA

Karlovčanke novu sezonu Superlige otvaraju domaćim ogledom s Nebom, mlađe kolegice na startu sezone putuju u Petrinju