Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  7C° Slunj

Život PALI, ALI PAZI Podijeli

Kad palite korov ili roštilj povećajte oprez. Lani na otvorenom gorjelo 248 puta

Pet je osoba u lanjskim požarima ozlijeđeno

Sezona paljenja na otvorenom prostoru je počela pa nakon vatrogasaca i policija upozorava građane da se pridržavaju propisa.

Najčešće požare, nerijetko veliki razmjera, pruzroči upravo nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave na poljoprivrednom zemljištu.

Od 311 lani evidentiranih požara, čak 248 je nastalo na otvorenom prostoru.

– Osim velike materijalne štete, od posljedica požara ukupno je ozlijeđeno pet osoba, od kojih tri s lakšim, a dvije s težim posljedicama. Obzirom da je u odnosu na 2016. godinu ukupan broj požara povećan (2016. godine od ukupno 155 požara 88 su nastala na otvorenom prostoru) građani se pozivaju na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja korova i suhe trave na otvorenom prostoru, kažu u PU karlovačkoj.

Kazne za izazivanje požara visoke

A u Karlovačkoj županiji na snazi je odluka prema kojoj stoji obveza svakoga da prije spaljivanja suhe trave, korova i drugih tvari te loženje otvorene vatre poduzme preventivne mjere kako se vatra ne bi proširila.

Najbolji način da se to izbjegne jest da se zatraži pomoć ili savjet najbližeg dobrovoljnog ili profesionalnog vatrogasnog društva. Nikakvog paljenja ne smije biti blagdanima i nedjeljama.

Za nepridržavanje propisanih mjera, zapriječena je novčana kazna u iznosu do deset tisuća kuna za pravnu osobu te do dvije tisuće kuna za fizičku osobu. Osim toga, Zakonom o zaštiti od požara osoba koja namjerno izazove požar može se kazniti s od 15 tisuća do 150 tisuća kuna ili sa 60 dana zatvora, a oni kojima se požar slučajno otme kontroli platiti mogu između dvije i 15 tisuća kuna kazne.

Pročitajte i ovo

UDRUGA STARKA

“Očekuje se porast ilegalnih domova za starije, ministre, primite se posla”