Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Život KAŽE IMAM Podijeli

Kad prijeđu granicu, migranti s hrvatske strane ne traže pomoć

Migranti u Velikoj Kladuši spavaju na ulicama, mi im ne smijemo pomagati

Migranti koji iz BiH ulaze u Hrvatsku ne traže ničiju pomoć, niti u kućama niti u džamiji.

Rekao je glavni imam u Karlovačkoj županiji Admir Muhić na upit Radio Mrežnice o tome jesu li imali priliku pomoći nekima od brojnih migranata koji preko Hrvatske traže najbrži put do srca Europe.

Iz Bogovolje gdje je sjedište džemata i u kojem je odnedavno dovršena džamija, svakodnevno svjedoče velikom broju migranata s bosansko – hercegovačke strane.

– Iz desetaka arapskih država nalazi se nekoliko stotina migranata u Velikoj Kladuši. Njima država nije pružila skoro pa ništa. Vidimo ih kako spavaju na ulici. Svakodnevno se prelazi granica, policija ima pune ruke posla. Nemoćni smo, mi čak s hrvatske strane ne smijemo, a ne bi se ni doveli u situaciju da kršimo zakon i u tom smislu im ni ne smijemo pomoći.

Osim toga, kada jednom prijeđu granicu migranti pomoć s hrvatske strane ni ne traže.

– Nismo imali slučajeve da je netko zatražio pomoć. Oni kad prijeđu granicu njih se ni ne vidi, osim što ih vidi policija. Mi ih ne susrećemo na ulici, oni najvjerojatnije prelaze noću i njima nije u tom smislu zanimljiva ni džamija ni kuća, oni žele ići u Italiju, Franscusku, Njemačku…, kaže imam Muhić dodavši kako je zakazala društvena zajednica.

– Ovo je planetarna i civilizacijska sramota da nemamo europskog modela kako bismo izašli u susret tim ljudima. Društvena zajednica je zakazala. Ti ljudi sa sobom de facto ne nose ništa osim svojih izmorenih očiju i umornih nogu. Suosjećamo s njima.

Pročitajte i ovo

RAZLOG VIŠE ZA ZAUSTAVLJANJE

Nakon McDonald’sa na odmorištu Vukova Gorica otvoren i Fresh Corner