Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Glazba PROTIV STRESA Podijeli

Kad ste kod kuće, u samoizolaciji ili pod stresom slušajte glazbu. Najbolje Radio Mrežnicu :) Glazba jača imunitet

Glazba smanjuje tjeskobu, nemir, stres, jača imunitet, a “fućkanje” uz glazbu smatra se dobrim ispušnim ventilom

Jedan od najboljih antidepresiva u ovo vrijeme samoizolacije i ostanaka kod kuće te prekida društvenog života je slušanje glazbe.

Što god da radite, kuhate, peglate, čistite, popravljate nešto, šećete, možete slušati glazbu i to Radio Mrežnicu. S nama ćete dobiti točnu informaciju i glazbenu “kuru” toliko neophodnu da ne padnete u depresiju.

Znanstvenici su utvrdili da glazba u pravilu podiže razinu aktivacije organizma i odlično je sredstvo za obranu od stresa.

Slušajući glazbu opuštamo se od stresa, a glazba na svakog djeluje na svoj način.
Utvrdili su to stručnjaci i psiholozi koji imaju jako bitan savjet. Treba paziti da nam glazba ne “pili” živce i ne diže tenzije u ionako napetim vremenima.

Danas znanstvenici, kroz posebnu granu koja se zove neuromuzikologija, proučavaju utjecaj glazbe na živčani sustav ispitanika, a sve s ciljem dubljeg shvaćanja moći koja glazba ima.
Glazba ulazi u unutarnje uho i aktivira mnoga područja našeg mozga, a neka od njih se koriste i za ostale kognitivne funkcije. Područja koje će glazba aktivirati ovisi od osobe do osobe, ovisno o razini individualnog iskustva s glazbom.
Glazba pozitivno utječe na funkcioniranje pamćenja, ubrzava iscjeljivanje, olakšava ustrajanje u vježbanju, ali i mnogo više. Postoji nekoliko znanstveno potvrđenih benefita glazbe.
Vjeruje se da glazba osvjetljava većinu dijelova mozga, stoga ima učinak šireg spektra. Kada slušamo omiljenu melodiju, to povećava pozitivne emocije kroz odgovarajuće centre našeg mozga, stimulirajući lučenje dopamina koji čini da se osjećamo dobro.
Osim općeg blagostanja, glazba se čak koristi za liječenje brojnih psiholoških stanja poput depresije, ljutnje, tjeskobe, straha, pa čak i sreće, a pokazalo se da pomaže u poboljšanju tjelesnih bolesti, poput problema s mobilnošću. Vrste pacijenata i njihova pitanja variraju od odraslih koji se bore s gubitkom –  npr. osobe u zatvoru, pacijenta u bolnici, mlade osoba u rehabilitaciji, pa čak i djeteta s autizmom.

Pročitajte i ovo

HOLD ME CLOSER

Glasajte za Karlovčanina čija je ilustracija ušla u najuži izbor za naslovnicu nove pjesme E. Johna i B. Spears