Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Život SAVJETI Podijeli

Kako provesti (ili proslaviti) prvi dan proljeća

S prvim danom proljeća – odnosno proljetnom ravnodnevnicom – se obilježava dan kada sunce službeno prelazi ekvator. Priznat kao astronomski prvi dan proljeća po gregorijanskom kalendaru, mnoge kulture, regije i religije slave dobrodošlicu proljeću raznim slavljima. Bilo da želite proslaviti prvi dan proljeća na način na koji su to neke kulture povijesno činile, primjerice baciti novčiće za sreću poput starih Perzijanaca ili posjetiti dom iz djetinjstva poput Japanaca, ili pak dočekati novo godišnje doba pripremajući se za praznike poput Uskrsa ili Dana planeta Zemlje, ne postoji pogrešan način za ulazak u proljeće. Trebate inspiraciju za proljetnu proslavu? Pogledajte nekoliko zabavnih načina za proslavu prvog dana proljeća.

Napravite piknik

Kada stignu proljetne temperature, vrijeme je da spakirate nešto hrane i razmotate deku za sezonu piknika. Vrijeme je tako ugodno da se čini kao zločin ne uživati u lijepom prostranstvu u najbližem dostupnom vanjskom prostoru.

Što ćete učiniti za svoj piknik ovisi o vašim osobnim preferencijama, ali elementi ostaju isti: prekrasna lokacija, udobna deka, ukusna hrana i zabavni dodaci. U Kaufland katalogu pronađite ukusne i kvalitetne suhomesnate proizvode koji će vam dobro doći za piknik u prirodi.

Otiđite na planinarenje

Proljeće je vjerojatno najbolje godišnje doba za planinarenje. Nestale su jako niske temperature, došla su svježa hladna jutra, ugodno topli dani i prekrasno svježe cvijeće. Staze su uglavnom prilično prazne, a smještaji još nisu u sezoni. Hrvatska, kao i npr. Španjolska i Portugal, je optimalna za planinarenje upravo u proljeće ili jesen. U tim područjima ljeti su toliko vruća da planinarenje može biti ne samo neugodno već i opasno.

Bilo da se odlučite za piknik, planinarenje ili za samo jednostavno šetanje u šumi, savjetujemo vam da provodite što više vremena u prirodi. Naravno, ukoliko vas ne muče proljetne alergije. Naš poznati grad na četiri rijeke, Karlovac, ima predivne šetnice koje vrijedi posjetiti, osobito u proljeće.

Početno proljetno čišćenje

Ožujak je, a to znači da je mjesec proljetnog čišćenja! Za mnoge ljude čišćenje vlastitog prostora donosi značajnu dobrobit za emocionalno zdravlje – onu koja je jedinstveno povezana s osjećajem kontrole nad okolinom. Mnogi ljudi smatraju da čišćenje predstavlja veliko zadovoljstvo, ali i vrlo dobar način za upravljanje stresom ili tjeskobom.

Čak i ako niste posve spremni za početak, možete nastaviti, započeti na pola puta ili dovršiti izazov kada budete spremni. Sve je u organizaciji i odvajanju nekoliko minuta svaki dan za dovršavanje nekoliko zadataka.

Isprobajte meditaciju

Kad meditiramo, uvodimo dugotrajne koristi u svoje živote: snižavamo razinu stresa, upoznajemo svoju bol, bolje se povezujemo, poboljšavamo fokus i ljubazniji smo prema sebi. Dopustite nam da vas provedemo kroz osnove o tome kako meditirati.

Pronađite mjesto za sjedenje koje vam je mirno i tiho. Postavite vremensko ograničenje.

Ako ste tek na početku, može pomoći odabir kratkog vremena, primjerice pet ili deset minuta. Provjerite jeste li stabilni i u položaju u kojem možete ostati neko vrijeme.

Pratite osjećaj svog daha dok ulazi i izlazi. Kada primijetite da vam je um odlutao, jednostavno vratite pozornost na dah. Odvojite trenutak i primijetite sve zvukove u okolini. Primijetite kako se vaše tijelo trenutno osjeća. Obratite pažnju na svoje misli i emocije.

(sponzorirana objava)

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukometaši Karlovca fantastičnom obranom u derbiju ‘samljeli’ Umažane i došli na korak do naslova prvaka