Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Život DRUGO RJEŠENJE Podijeli

Kako se rashladiti uz pametne prozore?

Prozori današnjice su zaista pametniji u odnosu na prethodna razdoblja i prilikom kupovine prozora i dodatne opreme ne bi trebali gledati isključivo na cijenu, već na uštedu koju takvi prozori generiraju tokom godina koje dolaze jer energenti za hlađenje i grijanje prostora su sve skuplji iz godine u godinu.

Svi smo ovih dana svjedoci da su temperature ‘pretjerale’ i otišle debelo u plus. Građani su doslovce ‘navalili’ u trgovine po klima uređaje i vjerojatno je ključna riječ ‘klima’ trenutno najtraženija riječ na pretraživačima. Problem je što ne mogu svi doći na red jer su zalihe male, a monteri klima uređaja su rasprodani s rokovima i nerijetko su rokovi duži od mjesec dana. Pitamo se postoji li neko drugo rješenje protiv zagrijavanja kuća, stanova, apartmana i možda se euforija oko nabavke klima uređaja može malo smanjiti.

Prozori i PVC stolarija općenito (prozorske stijene, krovni prozori, ulazna vrata, prozorske i balkonske stijene na balkonima i poslovnim prostorima) sve više postaju pametni dolaskom novih tehnologija izrade stakla, sjenila i izolacijske vrijednosti su sve izraženije. Također, elektromotori koji upravljaju sjenilima, roletama, vanjskim žaluzinama su spojeni s mobitel aplikacijama pa ih je moguće kontrolirati i regulirati klimu koja je unutar naših domova čak i kad smo odsutni, na poslu ili na godišnjem. Postoje i senzori koji se kao dodatna oprema mogu ugraditi na vanjsku stranu objekta pa oni očitavaju parametre kao što je izlazak i zalazak sunca, trenutna temperatura ili jačina vjetra pa šalju te podatke procesoru koji onda kontrolira naša sjenila, rolete ili vanjske žaluzine, tako što ih otvara ili zatvara pa se time dobiva maksimalna zaštita od sunca, a u slučaju jačeg vjetra sjenila se stavljaju automatski u položaj koji je najsigurniji za zaštitu od jakog vjetra.

PAMETNA STAKLA

Prošlo je vrijeme kad su se stakla koristila samo da fizički spriječe nanos kiše, snijega i slično. Takva stakla su imala jako loše UG VRIJEDNOSTI. Današnji standardi za izo stakla su:

– Dvostruko izolacijsko staklo 24 mm s argonskim punjenjem: 1,1 W / m2 K
– Trostruko izolacijsko staklo 36 mm s argonskim punjenjem: 0,7 W / m2 K
– Trostruko izolacijsko staklo 44 mm s argonskim punjenjem: 0,6 W / m2 K
– Trostruko izolacijsko staklo 36 mm s kriptonskim punjenjem: 0,5 W / m2 K

Također, sve je više naglasak i na zaštitu od prijenosa topline u sunčanim danima pa je tako, prilikom odabira stakala koji se ugrađuju u prozore, bitno provjeriti koliki je prijenos topline kroz stakla tj. SOLARNI FAKTOR (TT/SF/g) – što je manji prijenos to su stakla efektivnija za zaštitu od sunca. Isto tako, bitan parametar je i LT (Light transmittance) prijenos svjetla. Što je veći prijenos, to je više svjetla u prostoriji. Takva vrsta stakla omogućava i manje prodora UV zraka (oko 28%) pa namještaj, tepisi i zavjese u prostorijama na koje pada svjetlo neće izblijediti i povećati će se dugotrajnost.

Neka stakla koja se danas koriste za zaštitu od sunca su:

Stopsol stakla (Stopsol supersilver grey) 29/43- SOLARNI FAKTOR: 0,43
Sunguard stakla SNE 50/25 – SOLARNI FAKTOR : 0,25
Planitherm 4S 60/37 – SOLARNI FAKTOR : 0,37

COOL-LITE® XTREME 70/33 – SOLARNI FAKTOR: 0,33

https://www.saint-gobain-glass.com/hub/products-applications
https://www.guardianglass.com/us/en/our-glass/solar-control-glass

Stakla SGG PLANITHERM® 4S / 4S II mogu obavljati dodatne funkcije u kombinaciji sa drugim vrstama stakala kao što su:

Sigurnost i zaštita – U kombinaciji sa SGG STADIP®, SGG STADIP PROTECT®
– U laminiranoj formi SGG STADIP® 4S
Zvučna zaštita – U kombinaciji sa SGG STADIP® SILENCE
Samočišćenje – U obliku duplog premazivanja :
SGG BIOCLEAN II / 4S II
SGG BIOCLEAN / 4S

Proizvođači PVC prozora tvrde da takvi prozori mogu smanjiti unutarnju temperaturu prostorija po ljetnim danima i do 15 stupnjeva.

Zaključno, prozori današnjice su zaista pametniji u odnosu na prethodna razdoblja i prilikom kupovine prozora i dodatne opreme ne bi trebali gledati isključivo na cijenu, već na uštedu koju takvi prozori generiraju tokom godina koje dolaze jer energenti za hlađenje i grijanje prostora su sve skuplji iz godine u godinu.

Više na www.pvc-stolarija.hr

(sponzorirana objava)

Pročitajte i ovo

NESREĆA NA D1

Na Slunjskim Brdima večeras se prevrnuo kamion