Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Život KAM? U KAMANJE Podijeli

Kamanje tri dana slavi dan općine, program za sve ljude dobre volje

Večeras Cubismo u 21 sat

Danas  počinje trodnevni DOK, festival dobre volje za ljude dobre volje, kojim se obilježava Dan Kamanja, u organizaciji Općine Kamanje, Turističke zajednice područja Kupe i Županije karlovačke.

Zvijezda prve večeri je grupa Cubismo čiji koncert počinje u 21 sat.

“Ovaj festival atmosfere unatoč pandemiji i organiziramo i ove godine. Opet smo ga podijelili na tri vrlo sadržajna dana. Jedna od novosti je arheološki park s virtualnom stvarnosti”, najavljuje Damir Mateljan, načelnik Kamanja.

“Bit ćemo u subotu tamo do 10 do 19 sati. Predstavljenom programu dodajemo i iznenađenje. U listopadu ćemo našu prezentaciju predstaviti široj javnosti – ovo na DOK-u je pretpremijera”, dodaje Stella Poljak iz tvrtke Conoko koja je uspostavila Arheološki park “Vrlovka” u sklopu javno-privatnog partnerstva s Općinom Kamanje.

DCIM120MEDIADJI_0206.JPG

Bavimo se kulturnim turizmom od 2000. godine, a s Općinom smo u javno-privatnom partnerstvu ne bismo li Arheološki park “Vrlovka” izgradili u jaku turističku destinaciju. S Vrlovkom smo se upoznali prije tri godine kada smo ponudu predstavili u tri dimenzije. To je još u kamenom dobu bilo mjesto hodočašća. Stoga prezentaciju gradimo na četiri teme. Prva je arheologija. Tamo se nekada nalazilo selo, pa ćemo gostima omogućiti posebne naočale kojima će posjetitelji biti vraćeni u kameno doba i među tadašnje ljude. To ćemo prikazivati kroz deset priča. Druga tema se tiče obilaska špilje. S obzirom da je ona zatvorena zbog zaštite šišmiša, koristit ćemo istu 3D tehnologiju ne bismo li omogućili posjetiteljima da je ipak dožive uz naratora. S obzirom da je riječ o nekadašnjem mjestu hodočašća, omogućit ćemo posjetiteljima da dožive na tim vrtača taj prostor u duhovnom smislu, i to je treća tema. Četvrta se tiče ekologije – tehnologiju koristimo kao alat, a fokus je na pričama. Veliki naglasak ćemo dati na marketingu i odnosima s javnošću.
Nedjeljko Tišler, direktor tvrtke Conoko.

“Na DOK-u ćemo predstaviti samo dio onoga što pripremamo. Koristimo tehnologiju računalnih igrica, a nije poznato da je još netko na takav način predstavio kulturnu baštinu”, pojašnjava S. Poljak.

Drago mi je da šestu godinu zaredom ostvarujemo umjetnički projekt usmjeren na kvalitetniji život u Kamanju i na uvećanje turističkog potencijala te općine. Riječ je o suvremenom projektu koji je spoj tradicijske i suvremene kulture. Spoj ambijenta i sadržaja privlači posjetitelje. Sadržaji su namijenjeni svim uzrastima i ukusima”, kaže Nikola Vukmanić, producent festivala.

Festival počinje nordijskim hodanjem u 15 sati, a od 19 sati i nakon koncerta Cubisma glazbu pušta DJ Bob Milan.

Subota puna događanja

U subotu će na platou iznad špilje Vrlovka, gdje je arheološki park, biti postavljena i instalacija “Drvo života”. Već od 9.45 se u središtu mjesta igra dječja plesna predstava “Čarobna frula”, a zatim nastupa mađioničar Jozo Bozo. U 11 sati se otvara zabavni park Berto, a likovna umjetnica Marija Graša započinje radionicu za djecu. Do 21 sat se u sklopu Festivala strašila obilaze lokacije po mjestu, a od 12 do 14 sati se moguće spuštati na zip-lineu. U 13 sati se otvara sajam proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a u 15 sati počinje biciklijada za sve uzraste, bez obzira na fizičku spremu. U 17 sati počinje još jedna kreativna radionica namijenjena najmlađima, a u 17.30 najpoznatiji hrvatski konceptualni umjetnik Siniša Labrović izvodi performans osmišljen samo za DOK. Nakon toga će profesor Siniša Reberski izrađivati kaligrafske radove po narudžbi posjetitelja DOK-a. U 19 sati svoju novu predstavu izvodi glumac Vili Matula, a nakon toga nastupa mladi i talentirani kantautor iz Kamanja Martin Ladika. Najbolji karlovački cover-band The Nipples nastupa od 21 do 23 sata, a večer zaključuje DJ Dabi.

Nedjelja je rezervirana za tradicionalno kamanjsko proštenje uz vruću janjetinu. Od 12 do 18 sati na glavnoj pozornici nastupa Tip-top bend, a u 13 sati na drugoj legenda hrvatske glazbe Stjepan Jimmy Stanić. Festival svirkom do ponoći kraju privodi Mystic band.

Pročitajte i ovo

KNJIŽEVNI KRUG KARLOVAC

Od 40 priča, najbolju je napisala Zagrepčanka Luna Tatjana Val