Radio Mrežnica
TOMISLAV BOLJAR Podijeli

Kampanja se temelji na neistinama. Golubić 4 godine nije stala u obranu Dugorešana, a sad bi bila gradonačelnica

Tražimo škole odmah na upravljanje gradu jer imamo to pravo, priča s Dubovcem nama se ne može dogoditi, a pobjedu očekujem

“Nestašni dečko” lokalne politike, barem ako pitate HDZ-ovce, dugoreški je gradonačelnik Tomislav Boljar. Svako malo pokazuje im zube, a nakon pobjede u koju ne sumnja, prvi potez bit će mu da zatraži da se dvije dugoreške osnovne škole daju na upravljanje gradu, a da više ne budu županijske. Prilično razuman i komunikativan, kad čuje neke oponente i njihove teze, tvrdoglavo i hladno vraća: Jedno je kampanja, drugo je laž. Jedna od njegovih najpoznatijih poruka upravo je ona da se Dugom Resom ne smije upravljati iz nekih drugih centara.

-Kampanja protukandidata ispada fina, ali se temelji na, blago rečeno, neistinama. Ajde ispočetka, teza oko cijene smeća:nitko više od mene ne bi htio da cijena bude 0 ili čim manja, o tome sam godinu i pol govorio na vijeću, kroz medije, ali govoriti da se klizalište plaća iz cijene smeća je laž. Uostalom, mi smo ustavnom sudu podnijeli tužbu koji je prihvatio naše argumente inače bi cijena smeća bila još viša.

-Puno sam laži čuo u kampanji. Imate onda i tezu o najskupljem plaćanju vrtića i snižavanju cijene što je neostvarivo. Kod nas je treće i dalje dijete u vrtiću besplatno, i to ne moraju sva djeca biti u vrtiću, važno je da je 3. roditeljima. Trenutno 50-ak djece ide besplatno u vrtić. To je demografska politika.

Misli da su njegovi najveći projekti u ovom mandatu aglomeracija odnosno to što se uspjelo ispraviti neke krive pretpostavke koje je ona uključivala. – Uspjeli smo ubaciti centar Duge Rese koji ide u kompletnu rekonstrukciju, zatim novi sifon ispod rijeke Mrežnice, onda oko 16 milijuna uloženo u prometnice, to je puno. Energetska obnova javne rasvjete je tu, do 1. kolovoza imamo pametnu javnu rasvjetu. To građane košta nula kuna, a svjetlosno zagađenje bit će manje.

Boljar ne misli da će radovi na aglomeraciji u Dugoj Resi biti kao oni na Dubovcu. – Nema šanse, ne, ne. Mi smo imali sastanke s nadzorom, izvođačima, radit će se segmentalno, D.M.Polje će biti gotovo prvo te s Tušmerom i Banjavčićevom. U proljeće druge godine raskopat ćemo cijelu Dugu Resu. To će tako biti. Kod nas se ovo kao na Dubovcu ne može dogoditi.

Klizište koje će sad grad morati sanirati je ispod kuće J. Golubić. Nije intervenirala 4 godine u županijskoj skupštini

Ono što je naišlo na simpatije javnosti su dogradonačelničke plaće koje su ulagane u uređenje dječjih igrališta i na to je Boljar ponosan. -Mi sad ulažemo dalje u informatizaciju srednjih i osnovnih škola, gotov je projekt Društveno kulturnog centra Miroslav Šutej, dobivamo prostor za mlade u podrumu robne kuće… Meni je nevjerojatno da moji protukandidati izlaze s nekim točkama programa koje mi već provodimo!? Gospođi Golubić zamjeram nesuradnju, a kao gradonačelnik joj zamjeram “dar” županijskih cesta vrijedan do 5 milijuna kuna koji će opteretiti proračun grada jer to treba urediti. To je njena nezainteresiranost, ona koja je u županijskoj skupštini nije napravila ništa da se to ne dogodi. Ako hoćete, kompletno klizište o kojem pričamo ispod njene kuće! Ona se sad kandidira za gradonačelnicu, a imala je 4 godine vremena da utječe i da se sanira cesta kroz D.M.Polje. Koliko sam vidio, nijedanput nije o tome pričala, a istovremeno se slikala na mostu u Zvečaju, a nisam je vidio ni na jednom radnom sastanku ili dogovoru oko izgleda mosta. Ali se slikala na završetku radova. Mislim da joj je zadaća bila da rastereti proračun Duge Rese, a mi smo dobili “dar” od ŽUC-a  5 milijuna kuna cesta i klizišta koje sad grad mora sanirati. Potpredsjednica županijske skupštine morala je stati u korist građana, a ako četiri godine nije to učinila, malo mi je čudno da će sad raditi nešto drugo.

A g. Benković, o njemu mogu jedino reći, da ne znam da se kandidira za mjesto gradonačelnika, svrstao bih ga u nekog tko maksimalno podržava moj program. Sve što su nabrojili je ono što mi provodimo. Ajmo sad do kraja, Županijsku upravu za ceste treba ukinuti. Ako je njihov smisao davati svoje neuređene ceste općinama i gradovima, a za njih dobije novac, onda ŽUC  ukinimo i spojimo s Hrvatskim cestama. Ok, napravili ste most, svaka čast, ali ako u 4 godina napravite jedan most, preskupi ste gospodo za to. Dajte te prihode gradovima i općinama pa ćemo mi upravljati tim cestama. Te ceste dobivaju i općine i gradovi u kojima je HDZ na vlasti, pa mi njihovi načelnici i gradonačelnici kažu da to nije dobro, ali ne smiju ništa reći. Moj zadatak kao gradonačelnika je da branim interese građana, nebitno za stranku. Pa ne može se građanima staviti na teret nekoliko milijuna kuna, a da se o tome šuti. To je problem tih HDZ-ovaca, ja ne šutim.

U lipnju se otvara INOVA, a ona će biti i upravitelj inkubatora

Ono što će Duga Resa dobiti sigurno je stolnoteniski centar “Tova Stipančić”. Projekt je to koji već dugo se priprema, objedinjuje, a imat će i više od regionalnog karaktera. Uz društveno kulturni centar “Miroslav Šutej” bit će to zahvala poznatim Dugorešanima,dodaje Boljar. Sport i kultura su super, no od toga se ne živi.

Boljaru protivnici spočitavaju da nije učinio ništa za nova radna mjesta u D.Resi. – E, to je još jedna laž. Kažu da nisam ništa napravio u one dvije poslovne zone, a one su 100 posto privatno vlasništvo. Tu se planira gospodarska aktivnost koje će zaposliti ljude. Drugo, ne znam što više njima reći, mi imamo tako nesigurnu poreznu klimu u Hrvatskoj i dugoročna stabilnost bilo kom ulagaču se ne može jamčiti. Zato smo se mi u gradu javili na natječaj, dobili 2 milijuna eura u pilot projektu gdje smo obrazovali gospodarstvenike, trebalo je čuti tih 11 tvrtki i koliko im je to značilo u razvoju posla i novim perspektivama. Najbitnije je sad to što dobivamo INOVU, lokalnu razvojnu agenciju. Mi ćemo poduzetnicima kroz nju pomagati, a INOVA će biti mjesto gdje će oni dolaziti i dobivati sve moguće informacije, o natječajima, zahtjevima. Znači, dođeš tamo, kažeš što ti treba, novi stroj, novi prostor, novi auto, itd, i dobit će se informacije na koji se natječaj možeš javiti, kako je koji sufinanciran, dobivat će se konkretna pomoć, prijava na projekt, izrada plana, itd… Počinje sredinom lipnja i pomagat će svima, ne samo s dugoreškog područja.

Protivnici mu nabrajaju i nepokretanje poduzetničkog inkubatora, no Boljar kaže da je zastao iz dva razloga, prvi je korona, a drugi je upravitelj. – Upravo će INOVA biti upravitelj inkubatora. Mi već sad imamo bar 5 tvrtki koje žele i koje će ući unutra. Ovo ljeto inkubator će biti pun.

Iako Pamučna već odavno ima novog vlasnika, Boljar kaže da je s njima u kontaktu.

– Vlasnici su legalizirali i dobili dozvole za proizvodnju struje, idu u modernizaciju postojeće elektrane, sada su prijavljeni na natječaj od 40 milijuna kuna za obnovu zgrada u Pamučnoj, imat će i svoje veliko financiranje. Nakon sređivanje energetike, ozbiljno pristupaju a 40 milijuna kuna to je, trebala bi biti obnova zgrada i preseljenje proizvodnje asortimana T7 Vis. Dio proizvodnja iz Varaždina, koliko su mi rekli, bi selili ovdje, a jedan od razloga je pozicija naša u centru Hrvatske, imaju stanje s energetikom sređeno, a na zgradu bi trebali ići solari. Mi smo u kontaktu cijelo vrijeme i bitno im je da imaju podršku grada.

Kasar i rijeka Mrežnica nas muče. U Kasaru se vidi negativna birokracija države

Prije dvije godine rijeka Mrežnica u lipnju je bila brutalno smeđa, razlog se službeno još ne zna. Ne zna je ni Boljar, veli da bi pričekao tu studiju, no koliko zna, prekomjerna sječa šuma veliki je krivac za to. – Gle, svi se kunemo u tu rijeku Mrežnicu i razvoj turizma, a nemamo zakone koji to mogu pratiti.Gle, mi želimo razbiti divlji rafting, usustaviti to sve na višoj razini, no u ovom trenutku npr. u Hrvatskoj nema zakona koji uređuje rafting. Možemo sjesti i plakati kako dođu na neku livadu, krenu na rafting, devastiraju, ostavljaju smeće, a mi od toga nemamo ništa. Jedini uređeni rafting je trenutno na Zrmanji koja je Park prirode.

Kasar mu je isto rak rana, priznaje. – Državno vlasništvo,da, to je neshvatljivo. Mi smo molili, kumili, zvali ministarstvo državne imovine. Uvijek dobiješ nekog drugog, nekog trećeg, oni ne znaju s čim raspolažu, ne znaju da su stanovi prazni, svaki put kažu da nek damo još jedan papir…To je ta negativna birokracija u državi. Ne mogu shvatiti da u Dugoj Resi imamo 33 prazna stana koja propadaju, a s kojima se ništa ne radi. Odgovora nema. Ali, da ovo ne ispadne isto političko pitanje, moram se zahvaliti gospođi Martini Furdek Hajdin koja se apsolutno angažirala, pomogla, zvala, ali jednostavno, ministarstva ne funkcioniraju, to je nerad.

Škole tražimo i to odmah, imamo pravo na to

Prva stvar koju planira napraviti kad osvoji novi mandat jest zahtjev da dvije osnovne škole budu date na upravljanje gradu. -Preko decentralizacije grad ima pravo da škole budu njegove. Zakonsko pravo. A mi to želimo ostvariti. Napravili smo matematiku, baš zbog izbora nisam to htio komešati. Sljedeće vijeće pripremit će papirologiju, podnijeti županiji i da škole od sljedeće godine budu naše. Argumenti su da 1,5 milijun kuna ulažemo u nadstandard školstva, opreme, bilježnice, prijevoz… Nama je u interesu postići ono što je u Sloveniji. Imaš dijete, prijevoz dođe po njega, odvede ga u školu, tamo odradi svoje, pojede topli obrok, ima produženi boravak i prijevoz ga vraća kući. Roditelju stiže već s naučenim, stiže sit, naigran i stiže u obitelj. A ne da dijete kao danas čeka roditelja i onda rade zadaću do navečer. Grad Duga Resa 100% financira produženi boravak u gornjoj i donjoj školi, ne plaća to županija. Nakon ulaganja u sve to, imamo apsolutno pravo da tražimo da škole budu gradske. Nama je u interesu da se novac koji se ostvaruje u Dugoj Resi, ovdje i troši. Građani su oko 800 tisuća kuna uplatili više nego što se vratilo u škole. Uz poštovanje svima, novac koji se zaradio ovdje, treba biti iskorišten u razvoj našeg školstva.

Dugu Resu Boljar vidi kako ju živi, kaže. – Ja taj grad zbilja volim. Da li sve napravim kako treba, hm, vjerojatno i pogriješim, ali se maksimalno trudim da napravimo nešto bolje unutar sistema kakvog imamo. Vidite da se ja zapravo vrlo malo žalim na sistem. Ali, mi smo prvi primjer grada koji je napravio sjajan europski projekt HITRO, 880 tisuća eura, potom prvi u Hrvatskoj u socijalnom poduzetništvu i za to 2 milijuna eura…

Prirez neće smanjivati jer onaj tko to kaže, za Boljara ne poznaje financije grada.

– Pričati o smanjenju prireza, a privlačenju većih eu sredstava je laž jer postoji komponenta sufinanciranja. Naše Komunalno je proglašeno najboljim u zemlji u smanjivanju gubitaka vode, a zašto? Mi smo to sufinancirali i prepoznali da to moramo. Smanjenjem prireza više nećemo ni asfaltirati, kome će se uzeti, ukinut će se rasvjeta, neće biti klizališta, radnih bilježnica? Prirez će se smanjiti kad država decentralizira financije.

Pobjedu definitivno očekujem

Pobjedu očekuje definitivno. – Prvi krug, pa da…Vijeće će biti napeto, objašnjava.

A na upit zašto to misli s obzirom da mu se sada pridružilo puno “ljutih neprijatelja” otprije 4 godine, a neki su definitivno “izašli iz ormara” pa iz oporbe postali dio njegove liste, kaže da je to dokaz da dobro radi. – Netko tko je bio kritičar, pratio 4 godine rada, g. Sarvan je želio biti dio te pozitivne priče, a on radi sam puno za svoj mjesni odbor. Premali smo da se dijelimo na stranke.  Na upit gdje mu je sad na listi Branko Primužak koji je bio “transfer” zadnjih izbora, a sad ga nema, Boljar odgovara: – Rekao je da je svoju dionicu odradio i da misli da prostor treba pustiti mlađima. Zahvalan sam mu, on je bio izvanstranački, to je dobar primjer. Pa on je bio predsjednik HDZ-a, gradonačenik, ali je rekao kako može pomoći, želio je doprinijeti, tu su vrata svakom otvorena. A kako to da primjerice jedan Ivanić nije našao za shodno prepustiti prostor mlađima već je vrlo visoko na listi, Boljar kaže: – Raspravljali smo, njegov doprinos je nemjerljiv, bitno je da je zdrav, njemu je stalo da krene ta kanalizacija u Varošu, dio Domobranske i to…Lista je spoj iskustva i mladosti.

Ne vidim kako bi netko tko je dosad bio protiv interesa grada sad mogao to promijeniti, HDZ je glasao protiv bilježnica, klizališta, svega

Gle, moja želja je bila da složimo i za primjer Hrvatskoj da stvorimo kostur bitan za razvoj grada, da složimo zajedničku priču. Opet bi bili prvi u Hrvatskoj, ali to je nemoguće jer neke stranke nisu decentralizirane. Mislim apsolutno na HDZ. Oni su, pazite sad, pričamo o Golubić, njeni vijećnici su znači imali naputak i glasali protiv radnih bilježnica, klizališta, računala u školi, asfaltiranja, aglomeracije, protiv društveno kulturnog centra, centra za mlade… Nisu podržali proračun i glasali su protiv, to je činjenica. Nisu bili suzdržani. Kako je mandat išao kraju, tako su neki HDZ-ovi vijećnici skužili da ne mogu glasati protiv interesa Duge Rese jer im je netko odozgo to naredio. To je ono što kažem. Da se ne upravlja izdaleka Dugom Resom, svi vijećnici moraju razmišljati.

Misli li da bi ukoliko bi Jadranka Golubić postala gradonačelnica, o Dugoj Resi se najmanje odlučivalo baš u samom gradu?

– Hoćete da se vratim na cestu? Time je sve rečeno. U interesu građana ne radi se 2 tjedna prije izbora, preko papira i medija i govora što bi netko htio, to se radi malo duže. Čvrsto, konkretno i zadnji put: Ako je ona mislila raditi u interesu građana, dokaz je sve glasanje po njenom naputku. Ona je rekla da moraju glasati protiv, imali su papire i naputak kako glasati. Ona bi trebala biti ta koja je toj svojoj “vertikali” trebala reći da to nije dobro za Dugu Resu, za ljude, da je rekla da ne može glasati protiv interesa grada… Dosad je bilo dokazano da su glasali protiv interesa grada, ne vidim stvarno kako će to sad netko promijeniti.

Portal Radio-Mrežnica unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više na Prihvati Čitaj više