Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Karlovac NAJZELENIJA PRESSICA Podijeli

Kandidate koalicije Možemo-Nova ljevica u Karlovcu podržao zeleni EU parlamentarac Thomas Waitz

Trebamo gradonačelnike koji će osigurati da se novac za oporavak usmjeri ka projektima koji će dugoročno sačuvati Zemlju za buduće generacije

Supredsjednik Europske zelene stranke i zeleni europarlamentarac, Austrijanac Thomas Waitz dao je danas podršku kandidatima koalicije Možemo-Nova ljevica -Orah u Karlovcu.

Sve je više naprednih i “zelenih” gradonačelnika europskih gradova. Potrebno ih je još i više kako bismo svi zajedno riješili probleme naših budućih generacija, naglasio je. Osnovno je mijenjati način i kvalitetu života, za što se, po prvi puta, zalažu sve zemlje članice Europske unije.

Trebamo podršku građana zbog budućnosti planete

-Radi se uglavnom o kombinaciji ekološke i ekonomske tranzicije. Moramo osigurati da se veliki novac namijenjen za oporavak od COVID krize dobro usmjeri u spas planete, dodao je Waitz.

-Za to je potrebna hitna potpora građana, ali tako da ne razmišljaju samo godinu, dvije unaprijed već dugoročno, o tome koje su to političke opcije koje doprinose budućim generacijama. Usred smo klimatske krize i bez obzira na političke opcije koje podupirete, klimatska kriza nas sve pogađa. Nitko neće pobjeći od pronalaženja rješenja i načina kako iz nje izaći. I nema smisla da se novac za oporavak koristi za fosilnu industriju. Trebamo gradonačelnike koji će osigurati renoviranje kuća kako bi računi za energiju bili niži, da su solarni paneli na krovovima i da ljudi mogu zarađivati od proizvodnje energije. Moramo osigurati da taj novac koristi lokalnim ekonomijama, a ne samo velikim korporacijama ili još gore, da nestaje u nekim crnim rupama, rekao je Waitz.

Potporu zeleno – lijevoj koaliciji Možemo-Nova ljevica-Orah u Karlovcu je dao i Zorislav Antun Petrović, predsjednik ORaH-a

Svoj “zeleni” dio programa za lokalne izbore i to ne samo na gradskoj već i županijskoj razini, Možemo i Nova ljevica predstavili su kod slapa na Korani. U fokusu su im zaštita šuma od pretjerane sječe, rijeka – barem u rangu parkova prirode i transparentno gospodarenje zelenilom u gradu.

-Znam da se time izlažemo prigovoru koji često dolazi u osiromašenim seredinama i sredinama koje nemaju kvalitetno riješenu komunalnu infrastrukturu, zdravstvene ili obrazovne resurse. No, smatramo da se iz odnosa prema stablu, prema svakom drvetu, livadi, zelenilu vrlo jednostavno može iščitati odnos prema zajednici uopće, naglasila je kandidatkinja za gradonačelnicu Karlovca Draženka Polović.

Tri mandata bila bi sjajan rezultat

U Gradskom vijeću ona očekuje prolazak barem troje vijećnika.

-Naše prve ideje su bile vrlo skromne, ali sada nakon anketa i prikupljanja potpisa i broja građana koji nam prilaze, moram priznati da su nam porasla očekivanja, ali mi bi doista s tri mjesta bili izuzetno zadovoljni.

Podsjetimo, Polović je kandidatkinja za gradonačelnicu i nositeljica liste za Gradsko vijeće Karlovca. Kandidat za njenog zamjenika i drugi na gradskoj listi je Dimitrije Birač. Na listi će biti i ekološki aktivist i gimnazijski profesor Gordan Begler.

U zadnji čas sastavili i listu za Županijsku skupštinu

Iako su najavili kako neće imati listu za Županijsku skupštinu to će se ipak dogoditi. Nosit će je Ana Matan.

-Proglašavanje Mrežnice Parkom prirode, a i drugih rijeka, zaštita šuma od sječe, u zdravstvu ukidanje ravnateljskih mjesta u domovima zdravlja i osnivanje jedinstvenog upravljačkog sustava te depolitizacija školskog sustava. To je naš županijski program. Na tih nekoliko stvari ćemo se skoncentrirati s obzirom da smo se nedavno odlučili formirati županijsku listu.

Pročitajte i ovo

M BROTHERS USPJEH

Steak goveda uzgojenog na Kordunu osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu: Išli smo za “probu”