Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  30C° Duga Resa

 • weather-image

  29C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Život MAPIRANJE Podijeli

KAoperativa ove godine istražuje u kakvim prostorima djeluju udruge

Podaci o stanju prostora udruga uvijek su relevantni, sada posebno nakon što je dio oštećen u potresu

Kako bi se utvrdilo postojeće stanje prostora u kojima djeluju udruge nezavisne kulture u Karlovcu, platforma KAoperativa ove će godine mapirati te prostore.

U fokusu će biti postojeće stanje prostora i potrebe korisnika kako bi se uz analizu predložile i smjernice za lokalnu vlast.

Dio udruga u neravnomjernom odnosu

Iako se ova tema i prije obrađivala, koordinator u KAoperativi Tomislav Augustinčić kaže kako se uvijek pokazala relevantnom posebno sada nakon što je dio prostora u kojem djeluju udruge oštećen u potresu. Rezultati mapiranja bit će tema 8. Operanduma.

-Dio udruga je u neravnomjernom odnosu. Neke su prisiljene iznajmljivati prostore od privatnika, imamo udruge koje su u staroj jezgri grada u boljim ili lošijim prostorima, udruge koje iznajmljuju prostore od države. Mnogi će biti prisiljeni izaći iz svoji prostora, a onda se povlači pitanje dosadašnjih ulaganja samih vlasnika, dodaje Augustinčić.

I Hrvatski dom oštećen u potresu, još se utvrđuje koliko

Jedan od takvih prostora je i Hrvatski dom. U vlasništvu je Grada i u njemu stanuju udruge. Na Maloj sceni te u Urbanom parku se i ove 2021. godine očekuje niz aktivnosti. No, hoće li one doći u pitanje zbog stanja zgrade nakon potresa tek treba doznati.
Pregled ovlaštenih stručnjaka se još uvijek čeka, ali preliminarni kažu – oštećenja su veća nego što se vidi.

-Razina oštećenja na Hrvatskom se čini nezamjetna, ali upućuje potencijalno na mnogo veća oštećenja nego što se čini iz malih krhotina i pukotina duž fasade, a zapravo s velikim oštećenjima na uglovima i unutrašnjosti.

Programi na Maloj sceni i u Urbanom parku se nastavljaju

Dok se utvrđuje šteta, KAoperativa – starija platforma i koju godinu mlađi savez udruga – nastavljaju provoditi projekte za koje su i dobili značajna bespovratna sredstva Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Nastavlja se i upravljanje Malom scenom i Urbanim parkom, a koji će programi ovdje tijekom godine biti izvedeni odlučit će uskoro novoformirano Programskog vijeće Hrvatskog doma. S obzirom na interes karlovačkih udruga za spomenuti prostor sigurno je da će biti edukativnih, kreativnih, rekreativnih, glazbenih, izložbenih, audiovizualnih i ostalih aktivnosti.

Pročitajte i ovo

PAMETNA NJUŠKA

Krešimir i njegov Hermes su kao jedno i zajedno spašavaju živote: Ipak, igra lopticom je “kraj svijeta”