Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Karlovac ZELENILO Podijeli

Karlovac grad lipa: U Katastru stabala 984 lipe, a slijede ju divlji kesten i breza

Stabla se ne uklanjaju ad hoc

Pet godina od pokretanja Katastra javnih zelenih površina grada Karlovca karlovačko Zelenilo završava i upis stabala u Katastar stabala.

Do sad ih je upisano 85 posto tj. više od 10 tisuća stabala i, ako je suditi po podacima, Karlovac je definitivno grad lipa.
Upravo ove vrste drveća ima najviše posađene na javnim gradskim površinama, rekla je tehnička direktorica Gordana Purgar na današnjem predstavljanju katastra.

– Najzastupljenija vrsta u drvoredima grada Karlovca je lipa, 984 komada lipe što malolisne, velelisne i nekih drugih vrsta je obuhvaćeno u katastru. Druga vrsta je 709 komeada divljeg kestena, kaže Purgar.

Treća po brojnosti u Karlovcu su stabla breze. Do sad ih je izbrojano 674. Iako se radi o najalergogenijem stablu koje izaziva brojne teškoće alergičarima, Purgar je naglasila da ih se, ukoliko struka ne kaže drugačiji, neće uklanjati.

– Sve što dobijemo kao preporuku od našeg javnozdravstvenog sustava tako ćemo i postupiti.

Sva stabla upisana su u GIS sustav pa se tako u svakom trenutku može vidjet koliko ih je ukupno, ali i stanje svakog pojedinačnog drveta.

Katastar je stoga pokretač kontinuirane brige o stablima grada Karlovca, naglasio je direktor Zelenila Tomislav Vukelić, a gradonačelnik Mandić naglasio da je briga o zelenilu i stablima ključna i strateška mjera da budemo povezani sa svojom tradicijom, baš kao što su vrtići strateška mjera da Karlovac bude živ grad.

 

Pročitajte i ovo

ROCK'N'ROLL

Nakon jučerašnjeg spektakla, večeras je na redu Bon Jovi