Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Karlovac POMOĆ NUDI EU Podijeli

Karlovac u pratnerstvu s Velikom Goricom i REGEA-om: Zajedno će do EU novca za geotermalne izvore i energetsku obnovu

Radi se o potpori za izradu tehničkih, ekonomskih i pravnih podloga potrebnih za razvoj investicija

Grad Karlovac i Grad Velika Gorica u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom REGEA-om udruženo će pokušati povući europski novac za pripremu projekata energetske učinkovitosti. Investicija je ukupno teška 7,5 milijuna eura.

Zato su potpisali sporazum o suradnji na pripremi i zajedničkoj prijavi na EU poziv Pomoć za razvoj projekata u sklopu programa Obzor 2020.

Radi se o potpori za izradu tehničkih, ekonomskih i pravnih podloga potrebnih za razvoj investicija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Karlovcu novac treba za projektnu dokumentaciju za geotermalne izvore

Karlovac planira izraditi projektnu dokumentaiciju za izradu infrastrukture potrebne za prijelaz na korištenje geotermalnih izvora za grijanje.

– Nakon što smo dobili koncesiju za istraživanje geotermalnih izvora, Grad Karlovac sa svojom tvrtkom GeotermiKA nastavlja provedbu projekta kako bi se ostvario konačni cilj – grijanje u gradu kroz geotermalne izvore, pojašnjava gradonačelnik Damir Mandić. S obzirom na financijsku zahtjevnost projekta, dodaje, europska sredstva su ključna za usmjeravanje razvojnih procesa u gradu.

Karlovac će također geotermalne potencijale usmjeriti u razvoj poljoprivrede i turizma.

– Osim što je poznat po prekrasnim parkovima i zelenilu, Karlovac želi biti energetski neovisan zeleni grad, ističe Mandić.

Velikoj Gorici europski novac treba pak za realizaciju energetske obnove javnih, ali i stambenih zgradate izbacivanje kotlovnice na lož ulja iz sustava toplinarstva na području Velike Gorice.

–  Hrvatski i europski gradovi danas su najzaslužniji da je Europska unija globalni lider u korištenju čiste energiji što se i ovim primjerom jasno pokazuje. Znanje naših stručnjaka danas je prepoznato širom Europske unije i najbolja garancija da će se i ovaj projekt uspješno provesti. Poticanje novih investicija u zelene tehnologije najbolje je što danas možemo napraviti za naše građane, zaključio je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Pročitajte i ovo

POLA STOLJEĆA

Prvi vrelovod u Karlovcu iz 1968.godine vodio do Sarajevske. Današnja pucanja su zbog prestanka grijanja navečer