Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Karlovac IZMEĐU STRAŽE I DŽAFERA Podijeli

Karlovac za rođendan dobio maketu Zvijezde. U Radićevoj je, blizu spomenika Vjekoslavu Karasu

Kompozitna maketa napravljena je prema nacrtu tvrđave iz 1783. godine

Karlovac je konačno, po uzoru na brojne druge gradove, dobio maketu svoje povijesne jezgre, Zvijezde. Nalazi se u parku u blizini spomenika Vjekoslavu Karasu odnosno na mjestu nekadašnjeg revelina koji je u povijesti služio za obranu ulaza u grad kroz nova vrata.

Svi koji će Radićevom šetati prema Korani ili obrnuto naići će na maketu tešku više od 300 kilograma i vrijednu 310 tisuća kuna. Izradili su je arhitekt Marko Ambroš i akademski kipar Predrag Pavić. Izlivena je u ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Šest objekata u 3D prikazu

Sve su financirali Turistička zajednica i Grad Karlovac, a u projektu su godinu i pol sudjelovali i stručnjaci iz konzervatorskog odjela u Karlovcu, gradski Odsjek za kulturu i kulturnu baštinu i Gradski muzej.

-To je jedna kompozitna maketa napravljena prema nacrtu tvrđave iz 1783. godine tj. prema planu grada koji sadrži najtočnije presjeke bastiona i šančeva. Kako bi je približili današnjem vremenu, u 3D prikazu smo izdvojili određene povijesno značajne građevine. To su: crkve Presvetog trojstva s Franjevačkim samostanom i crkva Sv. Nikole. Zatim, zgrada Gradskog muzeja, Oružane, Velike vojarne, zgrada Veleučilišta. Uglavnom, šest građevina je u 3D prikazu, rekla je na otkrivanju makete direktorica TZ-a Marina Burić.

Bajkovita priča o obrambenoj arhitekturi

Cilj je bio naglasiti obrambenu funkciju Zvijezde. Kipar Pavić kaže da je maketu bilo zabavno raditi.

-Ufurat se u priču o obrambenoj arhitekturi je pomalo bajkovito nama iz 21. stoljeća. Zanimljivo je u svakom slučaju vidjeti kako su ljudi doživljavali život, obranu… to je cijela jedna sociološka situacija, dodaje Pavić.

Kako je gradonačelnik u zadnji čas otkazao dolazak na ovaj događaj, maketu su otkrili oni koji su je jedva dočekali – karlovački turistički vodiči. Ovo će biti idealna polazišna točka priče o Zvijezdi.

-Jednostavno trebalo je dati vrijednost ovom prostoru, južnom ulazu u grad jer je on upravo građen za obranu od Turaka. Tako da je ovo prirodna točka polaska. Ovi 3D prikazi olakšat će individualnim turistima snalaženje u današnjoj Zvijezdi, dodala je Burić.

Pročitajte i ovo

MA, DAJ ŠAPU

Bira se najljepši pas mješanac grada Karlovca: Prijave do ovog petka, izbor iduće subote