Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac TOPLI RADIJATORI Podijeli

Karlovačka Gradska toplana i dalje grije zbog hladnijih jutra. Sezona završava 15. svibnja

Broj intervencija na vrelovodu tijekom cijele ogrjevne sezone bio je dvostruko manji nego sezonu prije

Gradska toplana i dalje, već sedam mjeseci od početka sezone, grije Karlovčane koji su na nju spojeni.

Razlog su hladna jutra, pojašnjavaju nam iz ove gradske tvrtke-

S grijanjem su započeli još 1. listopada, a sezona bi službeno trebala završiti 15. svibnja, odnosno ranije ukoliko se za to ostvare vremenski uvjeti.

– Temperature su granične – jutra su često hladna pa Gradska toplana ujutro grije i dalje. Prema posljednjim višednevnim prognozama grijanje neće više biti potrebno od druge polovine svibnja, kažu u toplani.

Iako su ove zime izostale ekstremne hladnoće, prosječne temperature ukupno nisu bitno odstupale od višegodišnjih prosjeka. Siječanj je bio 0,2°C hladniji, veljača 4,5°C toplija, a ožujak čak 4,3°C hladniji od 30-godišnjeg prosjeka

Blaga zima s ne preniskim temepraturama rezultirala je čak dvostruko manjim brojem kvarova, ali i znatno manjim gubicima.

-Nismo imali puno kvarova i intervencija u proizvodnom postrojenju te na vrelovodu, neka puknuća koja zahtijevaju prekid grijanja smo svjesno ostavili za kasnije kako građane ne bismo ostavili u hladnim domovima pa tako tek sada saniramo puknuće kod pothodnika na Baniji. Broj intervencija na vrelovodu tijekom cijele ogrjevne sezone bio je dvostruko manji nego sezonu prije.

Dobre rezultate u toplani pripisuju djelomičnoj automatizaciji sustava te pravodobnoj pripremi pogona i vrelovoda za proizvodnju energije.

Počinju pripreme za remont pogona i projekt obnove vrelovoda preko ITU mehanizma

Gradska toplana se već priprema i za remont proizvodnog postrojenja kao i vrelovoda.

-Trenutno analiziramo stanje pojedinih dijelova postrojenja i vrelovoda, kako bismo odlučili što i kako održavati tijekom ljeta. Također, paralelno radimo na prijavi, za od EU sufinanciranog, projekta obnove gradskog vrelovoda (ITU – mehanizma integralnih teritorijalnih ulaganja). Projekt ide svojim tijekom (trenutno se radi projektna dokumentacija za prijavu na natječaj koji očekujemo na jesen).

Zgradama bez mjernih uređaja potrošnje ponudit će povoljno ugradnju termostatskih ventila i mjerila

Onim zgradama i korisnicima koji još uvijek nemaju nikakav način mjerenja osobne potrošnje grijanja ponudit će, kako kažu, ” povoljne oblike financiranja ugradnje termostatskih ventila i mjerila, kako bismo im pomogli da budu energetski učinkovitiji i snize svoje račune za grijanje”.

Pozivaju građane i njihove predstavnike stanara da im se što prije jave, odnosno kontaktiraju svoje upravitelje.

Kraj ogrjevne sezone je i dobro vrijeme da zgrade utvrde postoji li potreba za popravcima i poboljšanjima na njihovim kućnim sustavima centralnog grijanja. Gradska toplana će do 1. lipnja poslati preporuku za potrebnim održavanjem i unaprjeđenjima, a građane moli da pravodobno, s upraviteljima, odluče što žele raditi i pravovremeno ugovore i izvedu radove, kako bi novu ogrjevnu sezonu dočekali spremni.

Pročitajte i ovo

POČAST SUBORCU

Robert Vuković, posljednji poginuli branitelj na karlovačkom području