Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Karlovac NEMA RASIPANJA ENERGIJE Podijeli

Karlovačka knjižnica energetski obnovljena, iz energetskog razreda E prešla u B

Očekuju se velike uštede koje će se ulagati u nove programe i napredak knjižnice

Nekoliko mjeseci ranije od planiranog uspješno je završila energetska obnova starog dijela Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu. Investicija vrijedna 6,8 milijuna kuna dijelom je bespovratno financirana EU novcem, a cilj je smanjivanje gubitaka energije.

Knjižnica je iz energetskog razreda E ušla u razred B, smanjena je emisija CO2 za gotovo 100 posto i postignuta je minimalna energetska godišnja ušteda od 193.330 kilovatsati godišnje.

Projekt je započeo 18. kolovoza 2018. i traje do 17. kolovoza ove godine. Na zgradi se radilo od prošlog ožujka i završeni su prije roka.

-Bili smo eskpeditivni, rekao je voditelj projekta Robert Vodopić. – Vrijednost prihvatljivih troškova je 5,311.066,23 od čega EU sufinancira bespovratno 2.790.864, 90 kuna. Grad je uložio dodatna značajna sredstva tako da je ukupna vrijednost investicije 6.786.692,25. Koristili smo i financijski instrument kao jedan od oblika financijske potpore EU-a u obliku kreditnih sredstava iz ESI fondova koji je potpisan s HBOR-om, dodao je.

Radi se o zaduženju od 1,5 milijuna kuna za tzv. neprihvatljive troškove tj. za uređenje podruma starog dijela knjižnice. Radila se i toplinska i hidroizolacija krova i stropova, mijenjalo vanjsku bravariju, postavljena je nova, učinkovita rasvjeta, grijanje – hlađenje pomoću ventilokonvektora. Očekujemo velike uštede što se tiče troškova energenata i nadamo se ta ušteđena sredstva uložiti u nove programe i napredak knjižnice, naglasila je ravnateljica Jasmina Milovčić.

Gradonačelnik Damir Mandić je pak najavio završetak preostalih projekata energetske obnove javnih zgrada iz 2019., ali i početak novih.

– Odradili smo kvalitetno ono što smo planirali: Gradska knjižnica, gradska uprava, Veleučilište, OŠ Turanj. U ovom trenutku projektiramo energetsku obnovu Sokolskog doma, male zgrade gradske uprave i ono što nam se otvara, a to nam je želja, da krenemo u energetsku obnovu Sportske dvorane.

Već sada, dodaje, uštede su vidljive. – Sva ulaganja u energetsku obnovu se već sada pokazuju u ovom financijskom dijelu kao jako kvalitetna. Prema preliminarnim izračunima to je na razini godine, bez ovih objekata, oko milijuna kuna uštede na energentima. S obzirom da će energenti, električna i toplinska energija, vrlo vjerojatno poskupljivati mislim da su ovo ulaganja koja će se vratiti brže nego što smo planirali, zaključio je Mandić.

Pročitajte i ovo

NJUŠKE

U Utinji na udomljavanje čeka 150 pasa, možda netko baš ovdje čeka da vam uljepša dan