Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -5C° Slunj

Život MICKA Podijeli

Karlovačka MicKa brine o mačkama i psima, a najgore im je kad vide da neodgovorni vlasnici mačiće ubijaju ili bacaju na ulicu

Financiraju se od donacija, a troškovi nisu mali

Udruga MicKa s tek dvije volonterke brine već godinu dana o karlovačkim mačkama i psima. U prvih 6 mjeseci udomili čak 90 životinja.

MicKA- udruga za dobrobit i zaštitu životinja uskoro će proslaviti godinu dana. Djeluju većinom na Karlovačkom području, a bave se problematikom napuštenih životinja te njihovim udomljavanjem. Udomljavaju uglavnom mačke, ali i ostale životinje kojima je potrebna skrb.

Trenutno su u udruzi samo dvije volonterke, Marija Škrtić i Karla Horvatin, a u pomoć im priskaču i “čuvalice” – osobe koje povremeno volontiraju i preuzmu na čuvanje mačke koje trebaju posebnu skrb.

Na skrbi su uglavnom mačke iz akcije uhvati-steriliziraj- vrati, ali i životinje koje su napuštene od strane vlasnika. Napominju važnost kastracije i sterilizacije jer sve te napuštene životinje potječu od nečijeg vlasnika.

– Kastracija je propisana i Pravilnikom o kućnim ljubimcima grada Karlovca, ali nažalost, mnogi to ne provode pa bismo htjeli naglasiti koliko je to ustvari važno u kontroli populacije i osiguravanju kvalitetnog života kućnih ljubimaca, govori Marija Škrtić.

Financiraju se isključivo od donacija

Kako kažu volonterke, sve je krenulo sa privremenim smještajem štenaca, a onda su tu došle i mačke za koje ne postoji sklonište. Onda se rodila MicKa. Rade to kako bi pomogli životinjama, ali i educirali vlasnike pasa i mačaka. Postoji još mnogo vlasnika koji drže pse na lancu u nehumanim uvjetima. Isto tako, neki vlasnici mačaka uopće ne brinu o mačkama, ostavljaju ih da se kote po nekoliko puta godišnje, a mladunčad ostavljaju na ulici ili ubijaju.

Udruga se financira isključivo od donacija građana. Troškovi jako ovisi u tome koje životinje su na skrbi. Osnovne pripreme jedne životinje za dom iznosi nekoliko stotina kuna jer ih čiste od parazita, cijepe i kastriraju. Kada se radi o životinji kojoj treba zahtjevnije liječenje, troškovi narastu i na par tisuća kuna.

-Tražili smo prostor od grada, ali to se još nije realiziralo. To je veliki projekt i nije moguće sve mačke smjestili u azil. Trenutno imamo oko desetak mačaka na skrbi jer više nemamo mjesta u vlastitim domovima. Uvijek se trudimo da svaki štićenik ima kvalitetnu skrb, da se socijaliziraju kako bi pri udomljenju dobili životinju koja je naučena na ljude, kućni red i veterinarski je potpuno zbrinuta, govori Marija Škrtić.

Želite li posvojiti kućnog ljubimca ili pomoći donacijama, posjetite njihovu Facebook stranicu. 

 

 

 

 

Vezani članci

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Dario Mrzljak još četiri godine na čelu Nogometnog saveza Karlovačke županije