Karlovačka tržnica spremna čeka zeleno svjetlo za rad štandova i klupa
Voće i povrće ponudit će se kupcima na novom rasporedu klupa
OTP tržnica u Karlovcu spremna čeka nove mjere nacionalnog stožera o otvaranju štandova u unutarnjim dijelovima tržnica za prodaju voća i povrća.
Napravljen je novi raspored klupa, sada su okrenute cijelom dužinom prema kupcima, a u sredini su dva šesterokuta.
– Za sada smo na sve klupe stavili zaštitne barijere. Svi prodavači će biti na pet metara jedan od drugoga i uz poštivanje takozvanog socijalnog distanciranja moći će biti ta vrsta prodaje. Sretni smo, dolazi Uskrs, krenula je vegetacija, strahovito puno ljudi je u problemima i ako se sada ne otvore tržnice ne samo u Karlovcu nego u cijeloj Hrvatskoj, mislim da će cjelogodišnji usjev biti u problemima, kaže direktor Niko Pervan.
Za sutrašnje otvaranje štandova spremni su i proizvođači. Tržnica je pripremila 60 klupa na koje može primiti oko 30 prodavača.
OTP tržnica svim svojim zakupcima u Karlovcu neće naplatiti najam prostora
– S obzirom da se dva tri dana najavljuje da bi se mogla otvoriti prodaja na klupama mi smo kontaktirali sve naše prodavače, OPG-e koji kod nas prodaju, svi ljudi su u niskom startu i čim dana, nadamo se oko 14 ili 15 sati bude objavljena odluka, oni će vjerojatno početi brati usjeve i pripremiti ih za sutra, a onda do Velikog petka ono najbitnije je da to bude u punom pogonu.
U zatvorenom dijelu karlovačke tržnice već 10 dana ponovo rade svi koji su u lokalima. U dva dana pet poslovnih prostora preinačeno je u voćarnu, dvije sirarne, jedan za OPG tako da kupci ovdje mogu obaviti kompletnu kupnju.
Zbog čega se na tržnicama uopće zabranilo prodaju na štandovima, Pervanu nije jasno.
-Nelogično je da u trgovačkom centru rukama dirate, prebirete voće i povrće, “pljujete” po njemu, a nas su tražili da postavljamo barijere. Nikome više nije jasno što se događa. Postavljam logično pitanje zašto ne možemo vanjsku natkrivenu zelenu tržnicu otvoriti. Možemo je ograditi s visokom građevinskom ogradom i ponovo možemo kontrolirati ulazak i izlazak ljudi i primjenu dezinfekcije.
-Mislim da je bolje biti na friškom zraku nego u jednom zatvorenom šoping centru u kojima se često ne drži razmak.
S druge strane higijenski standardi na tržnici su i viši nego li je propisano.
– Puštamo po 20 ljudi. Smatramo da je to kapacitet dovoljan za držanje propisanog razmaka između ljudi i da se primjenjuju sve mjere. Mi smo ih digli i iznad onoga što je propisano. Imamo dezinfekcijsku barijeru za cipele na ulazu u tržnicu, svaki dan dezinficiramo kompletnu tržnicu motornim raspršivačem, naši uvjeti su takvi da ne znam mogu li u šoping centrima uopće tako održavati svoje prostore. Kupaca ima dosta, čekaju vani u redu, pridržavaju se svih mjera i mislim da će ovo za sada funkcionirati, ali ovo nije ni 20 posto onoga što je bilo prije, dodao je Pervan.