Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Županija NAPUŠTENI PSI ŽUPANIJSKA BRIGA Podijeli

Karlovačka županija do kraja godine mora organizirati sklonište za napuštene životinje

Jedino je Grad Karlovac do sad imao sklonište za koje je samo lani iz proračuna dao 728 tisuća kuna

Karlovačka županija do kraja ove godine treba, po novom zakonu o zaštiti životinja, organizirati rad skloništa za napuštene životinje.

Hoće li i kako preuzeti financiranje postojećeg skloništa u Utinji nije poznato. Rješenje se još traži. Gradu Karlovcu u brušenju svoga stava o tome pomažu i udruge, kaže gradonačelnik Damir Mandić.

– Osobno sam imao nekoliko sastanaka s predstavnicima udruga koje se bave zaštitom životinja. Nekima od njih sam predložio da nam u brušenju našeg stava, odnosno stava Grada Karlovca kad se budemo izjašnjavali prema Karlovačkoj županiji, budu partneri.

Trebat će manje novca ako se udruže svi gradovi i općine

Naime, i do sad je na području županije samo Karlovac imao organizirano sklonište za životinje te udruge koje pomažu u njihovu udomljavanju. I prije novog zakona kojim je to predviđeno, u Karlovcu se prestalo s ubijanjem pasa lutalica kojima je istekao rok za boravak u skloništu.

Sada u Hrvatskoj više nema eutanazije životinja i svako sklonište je tzv. No-kill. No, za razliku od ostalih općina i gradova, u Karlovcu znaju koliko je to skupa usluga. Zato se sada želi jasno utvrditi nova pravila.

– Samo u 2017. godini po ovoj je osnovi isplaćeno 728 tisuća kuna za sklonište u Utinji o kojem skrbi isključivo Grad Karlovac. Procjene su da ako se svi u županiji udruže taj iznos ne mora biti ovoliki, ali što se Grada Karlovca tiče, mi smo tu, na raspolaganju, zaključio je Mandić.

Pročitajte i ovo

DUGA RESA TRAĐEDI

“Običan sam i takav ću ostat’. Susedi me više prate, a za inspiraciju treba proć’ na plac””