Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Županija GOSPODARSTVO Podijeli

Karlovačka županija i dalje ulaže u opremanje Poslovne zone Korana, gradi se 700 metara novog nogostupa

Razmišlja se o širenju ove jedine županijske poslovne zone u Hrvatskoj jer interes poduzetnika i dalje postoji

Jedina županijska zona u Hrvatskoj, Poslovna zona Korana u Karlovcu tj. Bariloviću, iako je popunjena i dalje budi interes investitora.

Zbog toga se razmišlja o njenom širenju, ali za sad na 400 tisuća četvornih metara, na 42 parcele, radi 28 tvrtki s oko 500 radnika. U zoni se trenutno gradi dio nogostupa zbog čega su je posjetili župan Damir Jelić, direktor zone Željko Fanjak, načelnik Općine Barilović Dražen Peraković te predstavnici izvođača.

– To je investicija vrijednosti pola milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 600 tisuća kuna zajedno s PDV-om i to je najveća kapitalna investicija županijskim sredstvima unazad dvije godine. Nastavljamo zonu komunalno opremati, rekao je direktor zone Željko Fanjak.

Radove izvode Ceste Karlovac, Nogostup je dug oko 700 metara, širok 1,60 metara, prilagođen osobama s invaliditeteom te s riješenom odvodnjom.

– Za petnaestak dana radovi će biti gotovoi, naglasio je direktor Cesta Karlovac Darko Marković.

Bez obzira što se radi o, kako ga je nazvao, projektiću, župan Jelić mu se veseli jer sve to podiže atraktivnost zone potencijalnim investitorima.

Karlovačka županija je od 2007. do danas u ovu zonu uložila više od 45 milijuna kuna u komunalno opremanje, a sami poduzetnici više od 150 milijuna vlastitoga novca u izgradnju svojih poslovnih objekata

Općina Barilović na čijem prostoru “leži” ova zona samo od komunalne naknade uprihodi 400 tisuća kuna. Gotovo da i nemaju nezaposlenih čemu je upravo zona doprinijela, a zbog čega im je i proračun itekako povećan.

– Zaposlenost je jako dobra. Sredstvima proračuna smo potaknuli zapošljavanje kroz dvije godine uložili smo 2 milijuna kuna. Možemo se pohvaliti s time da je samo jedna obitelj napustila općinu i otišla živjeti u inozemstvo, a mladi koji su otišli uglavnom su se vratili natrag, kaže načelnik Općine Barilović. Napomenuo je da novac koji im u općinski proračun stiže na ime komunalne naknade vraćaju u zonu kroz održavanje prometnica, rasvjetu i zelene površine.

Tvrtka Niteh u poslovnoj zoni gradi još jednu proizvodnu halu

Dolaskom u zonu mnoge tvrtke su povećale svoju proizvodnju. Među takvima je i tvrtka Niteh koja trenutno gradi novu proizvodnu halu. Bave se proizvodnjom alata i sofisticiranih uređaja za industriju koje izvoze na inozemno, ali i domaće tržište pa surađuju i s tvrtkama poput General Electrica, Rimac automobilima i sličnima.

– Radimo skoro sa svim karlovačkim firmama koje se bave bilo kakvom proizvodnjom. Cilj nam je s novom halom koju smo napravili, proširiti jedan dio proizvodnje jer nam je cilj što više proizvodnje ostaviti u Karlovcu, kaže vlasnik Aleksandar Nišević.

– Želim čestitati tvrtki Niteh jer ovo je prava snaga Karlovačke županije. Imate velike kao što su General Electric i HS produkt, ali ti veliki bez ovakvih tzv. manjih tvrtki nemaju tu snagu i ovo je jako lijepa simbioza u našoj županiji, dodao je župan Jelić.

Karlovačka županija je sudjelovala u projektu Niteh-a subvencioniranjem kamate od 2 %. Jelić je podsjetio i kako će poduzetnicima u zoni, koje trenutno muči odlazak stručnog kadra, od velike koristi biti Oružana.

– Ona će biti novi centar u kojem će se moći educirati mladi ljudi. Vjerujemo da projekt sljedeće godine i fizički kreće, naglasio je Jelić.

Pročitajte i ovo

UNAPRIJEĐENA MJERA

Županija vratila rodiljne naknade, ali nisu više novčane. Bebe dobivaju opremu vrijednu 1800 kuna