Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Županija VRATILI SE S NAGRADAMA Podijeli

Karlovačke inovacije uspješne i na Međunarodnoj izložbi ARCA 2019.

Kući se vratili s brončanim, srebrnim i zlatnim nagradama

Među 90 domaćih i 50 inozmenih inovatora iz 15 zemalja i Europe s više od 200 inovacija, na 17. Međunarodnoj izložbi ARCA 2019. sudjelovali su i inovatori iz Karlovačke županije. Nastup je bio i više nego uspješan.

Udruga inovatora Karlovačke županije ove godine je predstavljena selekcijom od 11 inovacija nagrađenih na nedavno završenoj iKA-i Izložbi inovacija koja se svake dvije godine održava u Karlovcu.

U kategoriji mladih inovatora Karlovčani su se predstavili s četiri inovacije i sve su nagrađene. Brončanu medalju ARCA osvojili su učenici Tehničke škole Karlovac sa svojim mentorima Ivanom Juranom i Ivanom Trubićem za Uređaj za regulaciju posmaka x i y osi. Učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin s mentorom Milanom Žlimenom za Zamjenu luxomata (osjetila za jačinu svjetlosti) relejom te učenici Osnovne škole Slava Raškaj iz Ozlja, Juraj Jaušovec, David Ferko i Ian Palisak s mentorom Predragom Matkom, za izložak Pametna kuća.

Zlatnom medaljom nagrađena je inovacija studenta Veleučilišta u Karlovcu Domagoja Bubana i njegovog mentora Vladimira Tudića, ZET – Pametni sustav naplate. Vrijednost ove inovacije potvrđena je i posebnim priznanjem, nagradom IFIA-e (Međunarodne federacije nacionalnih udruga inovatora) za najbolju inovaciju.

U kategoriji seniora, brončanom medaljom nagrađeni su Parno turbinski agregat u sklopu solarne ili kogeneracijske elektrane, grupe autora iz Tvornice turbina d.o.o., Elastična spojnica za energetske i specijalne transformatore, autora Josipa Prahovića, vlasnika Fleksivoda iz Kamanja te Proizvodnja nosiljke za boce Tönissteiner, grupe autora iz DS Smith Plastics Karlovac d.o.o.

Brončanom medaljom nagrađen je i Marko Marković iz Karlovca za dizajn Ručnog sata – Karlovačka zvijezda. Ista inovacija nagrađena je i posebnim priznanjem Nacionalnog udruženja pronalazača iz Makedonije.

Srebrnom medaljom nagrađena je inovacija Ivana Ferka iz HS Produkta d.o.o., Sakupljač čahura za jurišnu pušku VHS – 2D/K.

Ovaj uspješan nastup Karlovčana zaokružila je Diana Prpić osvojivši zlatnu medalju za već poznatu Batelu – slatki namaz od batata.

Osim nagrađenih inovacija čiju je kvalitetu prepoznao stručni ocjenjivački sud, zanimanje posjetitelja izazvale su i inovacije Hibridna led rasvjeta Mišela Turkalja iz tvrtke Apus d.o.o. te Turbo vodna pumpa Ø505, Janka Baića iz Karlovca.

Pročitajte i ovo

SUPER BROJKE

Turizam Karlovačke županije ruši dosadašnje rekorde: Do sada je županiju posjetilo 200 tisuća turista