Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Županija BRAVO, BRAVO Podijeli

Karlovački liječnici prvi u zemlji “očistili” maligne stanice nakon ginekološke operacije pomoću plavog svjetla

Pacijenti oboljeli od tumora obično su u brizi jesu li ih doktori dobro “počistili”, a s novom tehnologijom takvim dvojbama više nema mjesta

Karlovačka bolnica prva je bolnica u Hrvatskoj u kojoj je izvedena ginekološka operacija tumora  uz pomoć najnovije metode tzv. plavog svjetla koje do zadnjeg i beskompromisno otkriva maligne i metastazirane stanice u tijelu pacijenta, a na liječnicima ostaje da ih “počiste”.

Operacija je izvedena jučer na pacijentici koja boluje od raka jajnika, a tehnologija je omogućila da trojica liječnika koji su operaciju i obavili – dr.Štajcer,dr. Tufeković i dr. Mrgan, do zadnjeg “milimetra” budu sigurni da je uklonjeno sve što ima veze s karcinomom i metastazama.

Riječ je inovativnoj tehnologiji kojom se uz pomoć kamere ulazi u trbuh, bilo na otvoreni ili na laparoskopski način, a plavo svjetlo s kamere osvjetljava organe i “traži” maligne stanice. – Dok god svijetli plavo, dotle su stanice raka prisutne, kad ne svijetli, znak je da je sve dobro očišćeno, objašnjava dr. Željko Štajcer, voditelj odjela Ginekologije i jedan od liječnika koji su izveli ovaj sjajni zahvat.

Pacijentica se nakon operacije osjeća dobro, a primjenom ove tehnologije iz trbuha su joj uklonjene sve maligne stanice

-Pacijentu se prije tog zahvata daje kontrast u venu, a nakon same operacije, pali se kamera i njome ulazi u trbuh, tražeći plava područja koja se prikazuju na ekranu. Traži se zapravo oku liječnika nevidljiv, ali postojeći karcinom. Kad nema plavog svjetla, nema ni stanica tumora i sigurni smo da je sve uklonjeno, kaže dr. Štajcer.

Karlovačka bolnica ovaj je aparat dobila krajem prošle godine, a prvi su ga put primjenili jučer i ujedno postali prvi u Hrvatskoj koji u borbi s rakom tako detektiraju i ono što je ljudskom oku nevidljivo, a pacijenta može stajati života.

Slične aparate uskoro će dobiti i Petrova bolnica u Zagrebu te riječki KBC, a aparat posjeduju i u bolnici Sv. Duh u Zagrebu. Karlovčani su ipak bili brži u konkretnoj primjeni tehnologije i tako dokazali da u srazu s “velikima”, kvaliteta i žar njihovih liječnika daju dobitnu kombinaciju za njihove pacijente.

Pročitajte i ovo

RAZVOJ

Maletići dobili prvog investitora u poslovnu zonu, tik uz izlaz Novigrad: Stiže austrijska tvrtka koja izrađuje robote