Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -4C° Duga Resa

 • weather-image

  -7C° Ogulin

 • weather-image

  -5C° Ozalj

 • weather-image

  -6C° Slunj

Karlovac VIRUS U VODI Podijeli

Karlovački pročišćivač voda u potpunosti uklanja koronavirus: Nema straha za Karlovčane

Istraživanje je provedeno na devet uređaja u sedam gradova- Zagrebu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Karlovcu, Zadru i Splitu.

Karlovački uređaj za pročišćavanje voda u potpunosti uklanja koronavirus iz njih, rezultat je najnovijeg istraživanja u kojem je sudjelovao i karlovački Vodovod i kanalizacija, odnosno njihov Dario Štefanac.

Vrlo je mala mogućnost da ćete se zaraziti korona virusom u kontaktu s otpadnim vodama ili konzumacijom školjkaša, zaključak je najnovijeg istraživanja iz 2021. godine koje je predvodio dr. Dragan Brnić s Hrvatskog veterinarskog instituta.

Jedan od suradnika na ovom projektu je i Dario Štefanac, voditelj Odjela uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i crpnih stanica u Vodovodu i kanalizaciji Karlovac.

„Mi koji živimo u gradu na četiri rijeke, možemo biti mirni. Naime, istraživanje je pokazalo da uređaji trećeg stupnja pročišćavanja, kakvog u Karlovcu imamo preko 10 godina, učinkovito i u potpunosti uklanjaju virus COVID-19 iz otpadnih voda, rekao je Štefanac.

Istraživanje je provedeno na devet uređaja u sedam gradova- Zagrebu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Karlovcu, Zadru i Splitu.

Virus je u potpunosti uklonjen na uređajima u Karlovcu, Slavonskom Brodu, Koprivnici i Vinkovcima.

-Inače, istraživanje pojavnosti ovog virusa u otpadnim vodama postaje iznimno važno jer se smatra da je na taj način moguće dokazati rastuću incidenciju bolesti COVID-19 čak 1-3 tjedna prije pojave u populaciji ljudi, navodi Štefanac.

Također je istaknuo kako je VIK-u kao tvrtki zanimljivo da je, unatoč maloj infektivnosti otpadnih voda korona virusom, bitno ukazati djelatnicima koji rade s otpadnim vodama da koristesva propisana zaštitna sredstva i svedu mogućnost zaraze doista na minimum.

Istraživanje je tijekom ovom mjeseca u digitalnom izdanju objavljeno u prestižnom znanstvenom časopisu Environmental Research, a u tiskanom će biti objavljeno u svibnju ove godine.

Pročitajte i ovo

UHVAĆEN

BIH državljanin bušio gume po Rakovcu i Zvijezdi pa dolijao