Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Hrvatska OBRAZOVANJE NOSI SVJETLO Podijeli

Karlovački prosvjetari:”Potvrde su represija, postajemo nepoželjni i opasni, bit će još manje onih koji će željeti raditi u školama”

Pozvali su sve koji misle kao i oni da im se svaku večer pridruže na Trgu bana Jelačića u Karlovcu u 19 sati

Tri večeri na Trgu bana Jelačića u Karlovcu, od 19 sati okupljaju se građani koji mirno i kroz šetnju žele pravo na izbor oko cijepljenja protiv covida 19.

Medijima su danas iz Inicijative djelatnika u odgoju i obrazovanju odaslali mail i objasnili svoje napore:

-Dragi naši sugrađani, odlučili smo vam se obratiti preko medija kako bismo vam ukratko pojasnili naše stavove i izbjegli moguće pogrešne interpretacije našeg svakodnevnog okupljanja na Trgu bana Jelačića u našem Karlovcu.

Godinu i pol smo i liječnici i epidemiolozi, ali i učitelji

-Prosvjetni smo djelatnici koji rade u osnovnim i srednjim školama diljem grada i županije. Dio nas radi i u predškolskim ustanovama. Proteklih godinu i pol, uz naše redovne obveze i dužnosti, na svojim smo radnim mjestima primorani biti i liječnici i epidemiolozi; brinemo o vašoj djeci, našim učenicima, na potpuno drugačiji način nego dosada. Vrlo smo svjesni opasnosti virusa pa se u školama pridržavamo propisanih mjera i vjerujemo da su upravo one ključ uspjeha. Nikada nismo negirali postojanje virusa, posljedice koje ostavlja ili smrtne slučajeve koje je prouzročio. Naši učenici, srećom, ne pripadaju ugroženim skupinama bolesnika i većina njih prebolijeva koronu bez dodatnih komplikacija. Svojim zaraženim učenicima maksimalno izlazimo ususret prilikom povratka u školske klupe dajući im potrebno vrijeme za uključivanje u rad i pomažući da nadoknade propušteno gradivo. Nažalost, svakodnevno smo, i u sve većem broju, svjedoci indirektnih žrtava koje ovo vrijeme straha, neizvjesnosti, nejasnih informacija, a sada i prisile, izaziva. Govorimo prije svega o velikom broju naših učenika koji imaju različite psihološke smetnje s kojima se teško i dugotrajno bore i oni sami, ali i njihove obitelji. O toj se temi premalo govori, a mi smo s njome suočeni svakodnevno.

Dio nas, unatoč svemu, nije zaražen, sada je to razlog za uvođenje represije

Specifičnost naše struke ogleda se u činjenici da smo u direktnom kontaktu s velikim brojem ljudi, barem pedesetak učenika dnevno. U nekim je danima taj broj duplo veći. Zato je dio prosvjetara već prebolio, a dio, unatoč necijepljenju i brojnim svakodnevnim kontaktima, dosad nije zaražen. Prije godinu dana to bismo smatrali vrlo pohvalnim i poželjnim, a sada je to razlog za uvođenje represije. Ubrajamo li se u preboljele prije više od šest mjeseci, djelomice cijepljene ili necijepljene, 15.11.2021. odjednom postajemo nepoželjni i opasni za svoju radnu okolinu.

Zarazu prenose i cijepljeni i necijepljeni, potvrde su represivna mjera

Stožer, HZJZ i sve relevantne institucije ne kriju da zarazu koronom prenose i cijepljeni i necijepljeni, stoga smatramo da COVID potvrde nisu epidemiološka mjera, već isključivo represivna. Ako je u interesu vlasti javno zdravlje, onda bi se trebali testirati svi zaposlenici jer svi, cijepljeni ili ne, možemo biti prenositelji virusa. No to nije tako.

Odluku o necijepljenju svatko je od nas donio za sebe – neki iz straha od nuspojava, neki jer su preboljeli i imaju visoku razinu antitijela, neki zbog svojih zdravstvenih problema, neki iz otpora prema prisili, a neki i zbog teških nuspojava na prvu dozu cjepiva kod njih samih ili njihovih bližnjih. Zbog takve smo odluke sada dobili najavu ograničenja koja ugrožavaju naše pravo na rad, a našim učenicima pravo na obrazovanje. Napominjemo da je već sada, prije svega zbog niskih primanja, iznimno teško na tržištu rada naći kadar zainteresiran za rad u školama, a uz najavu represivnih mjera, interes će biti još manji. Kakva je uopće budućnost našega obrazovanja, pokazat će vrijeme.

Obrazovanje donosi svjetlost, pridružite nam se

Kao i uvijek tijekom povijesti, obrazovanje je ono koje donosi svjetlost. Do daljnjega ćemo svake večeri u 19 sati biti na Trgu bana Jelačića pokazujući svoje nezadovoljstvo i otpor. Sve one sugrađane koji uviđaju nelogičnosti koje proizlaze iz ishitrenih represivnih mjera pozivamo da nam se pridruže u večernjim šetnjama pod simboličnim nazivom „Svjetlom protiv tame“, kažu u Inicijativi djelatnika u odgoju i obrazovanju Za naša prava – Karlovac.

Pročitajte i ovo

PROMET PONEDJELJKOM

Snijeg u Gorskom kotaru, magla smanjuje vidljivost