Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac USUSRET 2020. Podijeli

Karlovački vijećnici danas o 369,2 milijuna kuna u novom proračunu. Mandić najavljuje bagere u Zvijezdi i investitore u zoni Mekušje

Karlovac će u narednih pet godina biti veliko gradilište – od Drežnika, Dubovca i Jamadola, preko Logorišta do Turnja

Mislim da smo uspjeli izbalansirati komunalnu svakodnevicu i elemente razvoja grada te da ćemo iduće godine imati priliku ne samo promišljati, nego i raditi za dobrobit grada.

Tako je na brifingu s novinarima gradonačelnik Damir Mandić ocijenio proračun za 2020. koji je danas na usvajanju na Gradskom vijeću.

-Stavio bih naglasak na gospodarstvo i radna mjesta, ono što smo i stavili kao svoj prioritet kad smo došli u upravu. Zona Gornje Mekušje uvjeren sam, dobit će prve ulagače. Vrlo brzo u javnu raspravu će ići i odluka o prodaji i uvjetima prodaje zemljišta odnosno parcela u zoni.

Proračun je planiran u iznosu od 369.292.260 kuna i 6% je veći od ovogodišnjeg. Najveće povećanje odnosi se na školstvo, čak 93,6 milijuna kuna. No, radi se o knjigovodstvenoj kategoriji, pojasnila je pročelnica za financije Lidija Malović.

-Samo se evidencija provodi preko poslovnih knjiga naših škola. Plaću zaposlenima u našim osnovnim školama i dalje će uplaćivati Ministarstvo.

Više od 60 posto proračuna su namjenski novci za sufinanciranje projekata.

-To su novci europskih fondova, državnog proračuna, komunalne naknade, komunalnog doprinosa, spomeničke rente… to su sve namjenski prihodi i što je veći udio europskih i nacionalnih sredstava u našem proračunu to je veći udio namjenskih sredstava koja se mogu koristiti samo za one namjene koje su definirane tim ugovorima, pojasnila je Malović.

Najznačajniji među njima je europski Karlovac 2.

-Očekujem da ćemo najkasnije u siječnju imati potpisan ugovor. Taj projekt će stvarno podići standard življenja u velikom broju naših gradskih četvrti i mjesnih odbora. Nekako smo najviše fokusirani na Zvijezdu i očekujem da ćemo sljedeće godine krenuti s prvim bagerima u komunalnu infrastrukturu Zvijezde. Sigurno znamo i da što se tiče Karlovca 2, slijede radovi Mala Švarča, Drežnik – Hrnetić i kanalizacija, odvodnja Jamadola, rekao je Mandić.

Ulagat će se i u predškolski odgoj 30 milijuna kuna, 45,5 milijuna u komunalnu infrastrukturu, 18,5 milijuna za poduzetništvo i poljoprivredu, za kulturu – knjižnicu, kazalište i muzej- 21,9 milijuna kuna, vatrogastvo 12,7 milijuna. Sportu ide čak 8,1 milijun kuna. Prijedlog proračuna vidljiv je na internetskoj stranici Grada www.karlovac.hr u materijalima za današnju sjednicu.

Pročitajte i ovo

ŠTETA SE ZBRAJA

U Karlovcu vatrogasci intervenirali 40-ak puta, uništeni brojni krovovi kuća, fasade, prozori, automobili