Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Karlovac GRAĐANI REAGIRALI Podijeli

Karlovčani Gradu poslali 21 primjedbu i prijedloga na Odluku o kućnim ljubimcima

Obveza kastracije i sterilizacije najviše na meti kritika

Čak 21 prijedlog i primjedba pristiglo je na savjetovanje s građanima o novoj odluci o kućnim ljubimcima.

Ovo je, u odnosu na mnoge druge možda za građane i važnije odluke, zasigurno jedan od najvećih odaziva na javnu raspravu. Karlovčani su veliki ljubitelji pasa i mačaka i mnogi su vlasnici jednog ili više kućnih ljubimaca. Velika većina o njima brine odgovorno, ali Grad je zbog onih neodgovornih vlasnika predložio  da u Karlovcu kastracija i sterilizacija pasa i mačaka bude obavezna. Izuzeti bi bili samo čistokrvni psi iz uzgajivačnica.

Upravo taj, članak 11. prijedloga Odluke, izazvao je neviđeni revolt vlasnika pasa i mačaka što je na kraju rezultiralo i povećim brojem primjedbi stiglih do jučer na adresu gradske uprave.

I Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“ i Udruga suvlasnika – stanara grada Karlovca okupljene u građansku inicijativu #ProbudiKA predale su svoje primjedbe na prijedlog Odluke o kućnim ljubimcima, napuštenim ili izgubljenim životinjama te divljim životinjama. Najvažniji dio primjedbi im se također odnosi na propisivanje obvezne sterilizacije.

– Građanima koji žele sterilizaciju/kastraciju svojih pasa i mačaka obavezno se treba omogućiti gradski program sufinanciranja, jer inače ovakvu odluku mnoge siromašne građane može dovesti do toga da ne mogu provesti diktat Grada. Nužno je mijenjati odredbe obvezne kastracije na način da se odgovornim vlasnicima omogući da njihovi ljubimci, posebice mješanci mogu imati potomke u kontroliranim uvjetima uz uvjet da vlasnici iste udome ili zadrže, obzirom da i psi imaju pravo na potomstvo. Slijedom toga je i predloženo da se članak 11. mijenja na način da se starilizacija/kastracija ne mora provesti i u slučaju kada vlasnik da izjavu da će osobno vlasnik jamčiti brigu o svom kućnom ljubimcu u periodu parenja te udomiti i/ili zadržati eventualne potomke svog ljubimca.

Pročitajte i ovo

ZAHLADILO JE

Gradska toplana počela grijati Karlovčane