Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Županija POSADI DRVO, NE BUDI PANJ Podijeli

Karlovčani nisu panjevi, danas na veliko sadili drveće. Akcija provedena i u Dugoj Resi

Drveće će se sutra saditi u Mjesnom odboru Mahično

Drveće se danas kolektivno sadilo i u Karlovcu, a nacionalna akcija “Zasadi drvo, ne budi panj” provodit će se i sutra.

Grad Karlovac je nabavio 14 sadnica – pet lipa, četiri javora, dva liriodendrona i tri javora – koji su posađeni u Grabriku i Novom Centru uz dječja igrališta. Kod Aquatike posađeno je šest breza, a u Aleji branitelja izmjenjene su uništene sadnice. U Arboretumu Šumarske škole, u kojemu je oko 2000 stabala i 200 vrsta drveća, svoje mjesto našla su i tri nova drveta.

– Jedna amerika vrsta koja se zove Likvidambar za pejzaž i ovaj prostor je vrlo dekorativna vrsta i koja je otporna na atmosferilije. Onda smo zasadili jedan brijest. To je vrsta drveta koja je iz naših šuma zbog bolesti nestala prije pedesetak godina. Treća vrsta je pitomi kesten koji inače raste u šumi. Ovo je simbolično i poziv svim građanima da se priključe ovoj akciji i ne budu panjevi, u svakom slučaju, rekao je predsjednik Šumarskog društva Karlovac Ivan Grginčić.

Uprava šuma Karlovac također je podržala ovu akciju pokrenutu na inicijativu građana. Osigurali su više od 300 sadnica kako bi se od danas do nedjelje posvuda sadilo stabla.

Sutra će se drveće pak saditi u Mjesnom odboru Mahično na nekoliko različitih lokacija – u Priselcima, Kalinovcu, u samom Mahičnu, Goršćakima i Tuškanima. Akcija će trajato od 14 do 19 sati

– Osigurali smo po dvije sadnice maksimalno po svakom građaninu, odnosno po udruzi ili obrazovnoj ustanovi čak do 20 sadnica. Na taj način smo donirali više od 300 sadnica za ovu hvalevrijednu akciju. Uglavnom su bjelogorične vrste i sve je iz našeg rasadnika Hrvatskih šuma iz Sesveta, naglasio je upravitelj Uprave šuma Karlovac Marin Svetić.

O amerčkom likvidambaru i pitomom kestenu od danas pa nadalje brinut će članovi karlovačke Udruge za zaštitu i unapređenje kulturne i prirodne zaštite  koji su ih i posadili.

– Želimo tom drveću dug i uspješan rast i nama svima da budemo zdravi i veseli u ovom lijepom Arboretumu, dodao je predsjednik Boris Borčić.

Akcija sadnje drveća provedena je i u Dugoj Resi

Članovi Savjeta mladih i Odred izviđača “Spider” u Dugoj Resi su zajednički su posadili su četiri javora u Jozefinskoj ulici i jedan na Trgu kralja Tomislava kod dječjeg igrališta.

U planu je sadnja još 10 satabala u Ulici bana Josipa Jelačića, na Trgu kralja Tomislava i kod prostorija MO Donje Mrzlo Polje.

Pročitajte i ovo

CUGA NA KIOSKU

Ni Karlovac ni Duga Resa neće ići pulskim stopama i donositi odluke o zabrani prodaje pića na kioscima